Bűnösnek vallotta magát az a kétgyermekes pennsylvaniai édesanya, akire szíriai utazása napján törtek rá a hatóságok otthonában. Dzsihadista férjét egy jamaikai hitszónok segítségével, online szerezte. Arra készült, hogy hátrahagyja gyermekeit és Allah szolgálatába áll.
“Bűnös vagyok” – vallotta be keddi meghallgatásán az észak-pennsylvaniai kétgyermekes édesanya, akit az amerikai hatóságok szíriai útja előtt tartóztattak le még tavaly.

A 32 éves nő bevallotta, hogy anyagilag is támogatta az Iszlám Államot, ahová a Skype segítségével online “beházasodott”.

Azt tervezte, hogy két gyermekét otthon hagyja, ő pedig újdonsült szíriai férjével együtt mártírakciókat fog végrehajtani a “kalifátusban”.

Terveit azonban keresztülhúzta a szövetségi ügynökök tavalyi rajtaütése, akik már korábban is tudtak a nő online radikalizálódásáról és az Iszlám Állam propagandájának terjesztéséről.

A szólásszabadsághoz való jog és az online propaganda

A nő ügye komoly vitát szított, ugyanis az interneten közzétett kommentjeinek bírálásával az ügyészek az amerikai alkotmány ellentmondásaiba ütköztek:

Az első alkotmánymódosítás négy alapjogot véd: a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot és a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak.
A szólás- és sajtószabadság korlátait azonban a Legfelsőbb Bíróság szabadon értelmezheti, így a szólásszabadság sokszor egyáltalán nem, vagy csak szűkebb mértékben élvez alkotmányos védelmet. Az illegális cselekedetekre való felbujtás vagy az obszcenitás pédául az utóbbi kategóriába tartozik.

Jamaikai hitszónok, cicás dzsihadista

A vád szerint Keonna Thomas 2013 augusztusa óta két online álnév alatt is dzsihadista propagandát terjesztett az interneten. Állítólag egy jamaikai hitszónokkal is közvetlen kapcsolatban állt, őt kérte meg, hogy segítsen neki dzsihadita férjet találni – írta a Philadelphia Inquirer.

Nem sokkal később megismerkedett a neten Abu Khalid Al-Amrikival, aki 2013-ban érkezett Szíriába a terrorcsoporthoz. Nagyon jól megértették egymást, ezért úgy döntöttek, hogy összeházasodnak a Skype-on.

A férfi jól értett a magányos nők nyelvén, ellenezte a nyugati világ elfajzott állapotát, homofób és kábítószer-ellenes volt, emellett a prostitúciót is ellenezte. Szeretett kisállatokkal fényképezkedni.

A nő tárgyalásán mindent bevallott, és elmondta, hogy lelkiismeret-furdalással tekint vissza arra az időszakra, amikor magára akarta hagyni gyermekeit. Közölte, hogy le akarja zárni életének ezt a szakaszát, és ezentúl csak a két gyermekére szeretne koncentrálni.

Több hónapnyi kihallgatás után sem derült ki pontosan, hogy mi vette rá arra, hogy magára hagyja 7 és 9 éves kislányát, és kiutazzon egy szinte ismeretlen emberhez.

Keonna Pittsburghben született, és édesanyjával újszülöttként költözött Pennsylvaniába. Anyjához hasonlóan ő is ápolóként dolgozott, de letartóztatása előtt pár évvel már munkanélküli volt.

Mikor későbbi férje 2015 áprilisában ráírt a Skype-on, és megkérdezte, hogy  lenne-e kedve egy öngyilkos merénylethez, a nő ezt válaszolta: “Ez fantasztikus lenne. Erről eddig csak álmodni mertem”. Férjével tavaly szeptemberben végzett egy légicsapás.

A The Saturday Paper egy mélyinterjút is csinált a dzsihadistával, aki arról beszél, hogy miért elégelte meg  nyugati életet.

2015 ősze óta több mint 250 amerikai utazott ki vagy próbált meg kijutni Szíriába vagy Irakba, hogy az Iszlám Állam szolgálatába álljon. Közel 60 embert letartóztattak közülük 2016-ig.

Thomasra 15 év börtön várhat, ítéletét 2017 január 17-én fogják kihirdetni.