Úgy tűnik, hogy az MSZP csak látszólag egységes, a felszín alatt a népszavazás megosztja a pártot. A kvótareferendum kapcsán egyre kaotikusabbak az álláspontok a szocialista párton belül – véli Deák Dániel elemző.
A Nézőpont Intézet elemzője szerint érzékelhető, hogy a párt elnökségén belül is ellentétek vannak ebben a kérdésben, sőt vezető politikusok is ki-kiszóltak a párt központi akarata mögül.

Látszik, hogy vannak kisebb súlyú, de az MSZP-hez köthető politikusok, akik nemmel voksolnának, de őket visszatartja, hogy a Molnár Gyula vezette pártelnökség arra utasította őket, hogy maradjanak otthon, ez viszont frusztráltságot okoz az MSZP-n belül – magyarázta.

Hétfőn Móricz Eszter, a XV. kerület MSZP-s önkormányzati képviselője a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy a népszavazásban feltett kérdésre egyértelműen NEM a válasz, mivel erre nem lehet azt válaszolni, hogy „igen, akarom, hogy jöjjenek”.

Néhány órával nyilatkozata után, egy közleményt adott ki, amelyben azt írta: „Sajnálom, hogy az elmúlt napokban tett nyilatkozataimban félreérthetően fogalmaztam. Sem akkor, sem a jövőben nem áll szándékomban ártani az MSZP-nek, annak a közösségnek, amelyhez tartozom. Ezért most egyértelműen kijelentem, hogy 2016. október 2-án nem veszek részt a népszavazáson, nem segítem szavazatommal Orbán Viktor politikáját”.

Egyre kevésbé találja helyét az MSZP

Deák Dániel szerint egy komolyan vehető párt tagjai, igazodnak a központi akarathoz és nem szólnak ki ilyen látványosan a fősodorból. Az elemző szerint az MSZP egyre kevésbé találja meg a helyét az Együtt és a DK között, ami zavart okoz a pártban és az egész baloldalon.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint az MSZP támogatottsága folyamatosan csökken, a teljes népesség körében már csupán 9 százalékos. „Az MSZP brand egyre inkább kopik, már nem olyan erős a baloldalon sem, mint 5 évvel ezelőtt” – mondta Deák Dániel a Kossuth Rádióban.