Elhatárolódott saját, elhíresült megfogalmazásától a német kancellár. Angela Merkel már nem állítja, hogy "wir schaffen das", vagyis sikerülni fog. Mindehhez kellett pártja, a CDU csúfos berlini választási szereplése is, amiért a pártelnök-kancellár vállalja a felelősséget.
Kanosszajárásba kezdett Merkel

Jól látható, hogy a CDU a nagy vesztese az elmúlt években lezajlott migrációs válságnak. Most úgy tűnik, hogy a német kancellár Kanosszajárásba kezdett – nyilatkozta Orbán Balázs az M1 szerda reggeli műsorában.

A Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint ez most egy jó politikai pillanat erre, mivel a tartományi választások véget értek és a következő megmérettetés 2017-ben a szövetségi parlament és ezáltal közvetett módon a kancelláriaválasztás lesz.

Bár a CDU gyengült, de Orbán Balázs szerint Angela Merkelre számítani kell a következő években is. Magyarázatként elmondta, hogy bár a választópolgárok döntő többsége elégedetlen a kancellárral és a pártjának tevékenységével menekültügyben, de ez nem konvertálódott át automatikusan szavazatokra is.

„Nem lehetünk optimisták”

A bevándorlókat integrálni egyéni szinten és kisebb közösségi szinten alapvetően lehetséges – véli Orbán Balázs, aki szerint azonban most nem arról van szó, hogy van egy identitásában megerősödött Európa és vannak a háborús zónából érkező, identitásukban legyengült menekültek.

„Arról van szó, hogy van egy identitásában választóvonalhoz érkezett, legyengült Európa, és akik jönnek, azok egy identitásukban megerősödött közösség tagjai” – magyarázta a főigazgató.

„Ők nem azért jönnek, hogy integrálódjanak. Ők bizonyos tekintetben csodálják a nyugati életformát, de kulturális, morális értelemben lenézik azt – mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1-en.