Illegális bevándorlás segítéséért letartóztatták azt a két belga rendőrt, akik 13 migránst szállítottak vissza Franciaországba, de ahogy átlépték a határt, francia kollégáik őket vették célba.
Míg a bevándorlásügyi feszültség az elmúlt időszakban Calais-ban tetőzött az Egyesült Királyság és Franciaország határán, a legújabb diplomáciai csörte Brüsszel és Párizs között van kibontakozóban.

Kedden letartóztattak két belga rendőrt, akik egy csapat migránst szállítottak vissza Francaiországba – írja a The Local.

A belga tiszteket egy teherautó vezetője riasztotta, miután csomagtartójában 13 szíriai és iraki migránst talált.

A bevándorlók eredetileg Calais-be tartottak volna, Angliába szerettek volna menni, de véletlenül egy olyan teherautóra szálltak fel, ami Belgiumon keresztül teljesen máshová tartott. Miután kiderült, hogy eszük ágában sincs Belgiumban maradni, a rendőrök felajánlották, hogy kocsival elviszik őket a belga-francia határhoz.

Mióta újra ellenőrzik a határokat Belgium és Franciaország között, a rendőrök gyakran vesznek fel migránsokat, akiket a hatához szállítanak. A hatóságok azonban a lelkükre kötötték, hogy soha ne lépjék át az országhatárt úgy, hogy ismeretlen bevándorlókat szállítanak.

A keddi út alatt azonban a belga tisztek eltévedtek, és Nieppénél véletlenül átkerültek Franciaországba. Itt találtak rájuk a francia rendőrök, akik négy órán keresztül faggatták őket az extra utasaikról.

“Négy órán keresztül, ügyvéd és fordító nélkül faggatták a tisztjeinket, akik mellesleg három nyelven is beszélnek. A nyilatkozat másolatát sem kaptuk meg a kihallgatás után” – kritizálta a francia eljárást a belga rendőrség szakszervezetének képviselője.

Ypres rendőrdőnöke is kiemelte, hogy a belga tisztek nem akarták otthagyni az út szélén a három kisgyerekkel utazó csoportot, akik a segítségük nélkül ugyanazt az utat tették volna meg, persze gyalogosan.

A belga rendőröket végül elengedték, de az incidens bármikor megismétlődhet.