Érdemes tudni, hogy a lakástakarék elsősorban megtakarítási célt szolgál. Havi befizetéseink után 30 százalék, maximum évi 72 ezer forint állami támogatásban részesülhetünk, ezen kívül pedig valamennyi betéti kamatot is jóváírnak a pénzünkre. A Bankmonitor.hu szakemberei szerint a takarékoskodás legalább 4, legfeljebb 10 évig tarthat, és az állami támogatás kifizetésének feltétele, hogy lakáscélra kell elkölteni a pénzt.
Ha nem elég

Elképzelhető, hogy a lakástakarék-szerződéssel összegyűjthető összeg önmagában nem lesz elegendő az elképzelt cél megvalósításához. Amennyiben szükséges, a lakástakarék ezt az összeget kipótolja lakáskölcsönnel. Azonban ez a kölcsön kevésbé rugalmas, mint a banki lakáshitel, mivel rövidebb futamidőre szól, és a maximálisan felvehető összeg is alacsonyabb.

Ettől függ a kölcsön

A lakáskölcsön maximális összege a szerződési összeg és a megtakarítás különbözete. A maximális összegnél kevesebbet is felvehetünk, vagy teljesen le is mondhatunk róla, azaz a hitelfelvétel nem kötelező. A jövedelmünket éppúgy vizsgálják, mint a bankok, azaz a hitelfeltételeknek meg kell felelni, és igazolni kell a lakástakarék által előírt jövedelmet.

Nézzük meg a kölcsönösszeget, futamidőt

A fentebb írtak miatt a lakástakarékok által kínált kölcsönöknek komoly korlátai vannak. Az egy szerződéshez tartozó maximális kölcsönösszeget úgy lehet feltornázni, ha több szerződést kötünk, de ehhez több családtagot is be kell vonni.

Emellett a maximális futamidő sem több, mint a 4 éves szerződések esetén 5, a leghosszabb 10 éves szerződések esetén pedig 12 év, míg banki lakáshitelnél 15–20 évig is tarthat a törlesztés.
Vizsgáljuk meg az ingatlan- fedezetet

A banki lakáshitelekhez mindig fel kell ajánlani ingatlanfedezetet, a lakástakarék azonban ettől el is tekinthet. Ha alacsony a kölcsönösszeg, az egyéb szempontokat is figyelembe véve a lakástakarék a bírálatkor dönthet úgy, hogy nem kéri jelzáloggal biztosítani a tartozást, azaz nem kell bevonni ingatlant.

Így válasszunk

Hasonlítsuk össze a THM-et és a törlesztőrészletet!

Ebben az esetben ugyanolyan kölcsönösszeget és ugyanolyan futamidőt célszerű megnézni. A fenti összehasonlításban a 4 éves, havi 20 ezer forintos lakástakarékok átlagos kölcsönösszegét vizsgálták a Bankmonitor.hu szakemberei, 5 éves futamidőre, 5 évig fix törlesztéssel.

Mivel közel azonos a törlesztőrészlet, és nem drámai a THM-különbség sem, így további kérdések dönthetik el a választást. A THM-ben jelentkező eltérést az eltérő induló költségek okozzák.