Magyarország nemet mond a kvótákra, a menekültek áthelyezése meghívással ér fel - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a La Stampa című olasz napilapban pénteken megjelent interjúban. 
Kovács hangsúlyozta, hogy az október 2-i népszavazás "nem az Európai Unióról szóló referendum. Ellenkezőleg, Budapest védi az uniót, védelmezi határait". A szóvivő azonban hozzátette, hogy Magyarország nemet mond Brüsszel döntéseire, amelyek "veszélyeztetik Magyarország biztonságát és kultúráját".

Kovács kiemelte: Magyarország nem az első és nem is az utolsó, amely falat emel.

"Nem szeretjük a falakat, de meg kell védenünk magunkat. Nem csak a migránsokkal szemben, hanem a terrorizmustól, kultúránk bomlasztásától is" 
- húzta alá Kovács Zoltán. 

Kovács Zoltán kijelentette, hogy Brüsszel kvótapolitikájának elfogadása olyan, mintha írásos meghívót küldenének több százezer menedékkérőnek.

"Mi viszont nem akarjuk, hogy jöjjenek" 
- szögezte le a kormányszóvivő.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy "Magyarország Európa", de nem lehet figyelmen kívül hagyni az országok akaratát, a népszavazás erős üzenetet akar küldeni az EU-nak, hogy hagyjon fel azzal, hogy nem vesz tudomást az emberekről. Kovács Zoltán kiemelte, hogy a magyar népszavazás nem az Európában maradásról szól, hanem arról, hogy "milyen típusú Európát akarunk".

"Ha mindenki tenné a dolgát, Magyarországnak nem kellene az első vonalban védenie a határokat" - mondta Kovács Zoltán.

Csókay András: Ez a népszavazás gyújtópontja lehet az unió változásának

Az Európai Uniót megváltoztató, példát mutató lehetséges "gyújtópontnak" nevezte az október 2-ai kvótareferendumot Csókay András idegsebész, agykutató Budapesten pénteken, a Fidesz népszavazási kitelepülésén, a Nyugati téren.

Csókay András Máté evangéliumára utalva azt MTI-nek azt mondta: az az ország, amely meghasonlik önmagával, elpusztul. Úgy vélte, mint sok más bibliai mondatot, ezt a tézist is igazolta a tudomány.

Sorsdöntő helyzetben vagyunk, és nem szabad hagyni, hogy a "kis gagyi vitáink" döntsék el, hogy elmegyünk-e egy ilyen fajsúlyos kérdésben voksolni - mondta.

Az agykutató szerint felnőtt embereket meggyőzni nagyon nehéz, de néhány nappal a választás előtt elgondolkodtatni lehet, annak érdekében, hogy nehogy lustaságból ne legyen kétharmados eredmény. E tekintetben még egy országgyűlési választás kampányánál is fontosabbnak nevezte a jelenlegit. 

Csókay András úgy vélte: nem szabad hagyni, hogy külső ráerőltetés alapján kelljen másokkal együtt élni, és szerinte kár, hogy erről egyáltalán beszélni kell. 

Sas Sándor paralimpikon az MTI-nek azzal indokolta a kampányban való részvételét, hogy nem tudná magának megindokolni egy-két év múlva, miért nem tett semmit ebben az ügyben, ha volt rá lehetősége. 

Először a saját környezetünkben és a saját országunkban tegyünk rendet, és utána kezdjünk el azon gondolkodni, hogy itt bárki másnak is helye van - fogalmazott a sportoló. 

Arra a kérdésre, hogy mivel próbálja meggyőzni a Fidesz standjához folyamatosan érkező érdeklődőket, azt mondta: nem meggyőzni kell őket, hanem azt az irányt megmutatni, hogy mindannyiunk közös érdeke az egy nemzetként történő kiállás.

Nemmel szavazásra buzdít a Gyurcsány-kormány volt minisztere

Az októberi népszavazáson való részvételre és nemmel szavazásra buzdítja a választókat Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, a Gyurcsány-kormány volt önkormányzati minisztere.

Gyenesei István Gelencsér Attilával, Kaposvár és környéke fideszes országgyűlési képviselőjével közös, a szennai skanzenben tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: személy szerint nem azt mérlegeli, "van, nincs, lesz vagy sem" kötelező betelepítési kvóta, és az milyen terhekkel jár, hanem azt, hogy nemzeti sorskérdésekben a parlament és ne az Európai Unió mondja ki az utolsó szót.

Vannak élethelyzetek, amikor oda kell állni egy ügy mellé, amit "jónak, fontosnak ítélünk" - hangoztatta, majd megjegyezte: ma Magyarországon nincs annál fontosabb, hogy "újrateremtsük a békés együttélés kultúráját, ehhez megvannak a lehetőségeink".

A migrációt szűnni nem akaró áradatnak nevezte, amelynek nem látni a végét. Óriási hiba, hogy Európának nem volt forgatókönyve a bevándorlók ilyen tömegének fogadására - tette hozzá.

A bevándorlás komoly próbatétel, szembe kell vele nézni, Európa, s azon belül Magyarország is vizsgázik belőle, de Magyarország nem győzhet a küzdelemben, ha Európa elbukik, a helyzetet csak együtt lehet megoldani - közölte. Úgy vélte, a migráció kérdésében össze kell egyeztetni az erkölcsöt, a jogot, a humánumot és a rendet.    

Gelencsér Attila azt hangsúlyozta: a kvótareferendum nem pártpolitikai ügy, a következő száz évről szól, arról, hogy "úgy élhessünk tovább, ahogy eddig", Magyarország, és azon belül Kaposvár és környéke se legyen a betelepítés és a betelepítés utáni széttelepítés áldozata, ezért október másodikáig félre kell tenni a különböző érdekeket.

"Nem szeretnénk kulturális értelemben légüres térbe kerülni, ahol elemi erővel szippant be minket az iszlám, mi itt nem szeretnénk Nizzát, Párizst vagy Brüsszelt, mi Somogyországot szeretnénk abban a formában, amiben megszerettük, ahogy ideszülettünk" 
- fogalmazott.

Szavai szerint "ha a csatát elveszítjük, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy a döntéshozók melyik irányba indítják meg a széttelepítést: ott, ahol magas volt a népszavazáson való részvétel, és nagy ellenállás várható, vagy ott, ahol alacsony".

Gelencsér Attila kitért arra: Gyenesei István politikai ellenfele, munkájukat mindig szenvedélyes viták jellemezték, az elmúlt tíz évben szinte semmi sem volt, amiben egyetértettek. "Közös sajtótájékoztatónk", valamint annak helyszíne, a talpas-favázas népi építészet emlékeit őrző falumúzeum ugyanakkor azt szimbolizálja: "meg akarjuk védeni" a keresztény Magyarországot, a keresztény Somogyországot, a keresztény közösséget, "kultúránkat, történelmünket" - közölte.

MSZP: nincs tétje a népszavazásnak

Nyilvánvalóvá vált az elmúlt napokban, hogy a népszavazásnak nincs tétje. Az a kérdés amiről a népszavazás szól, ma nincs feltéve Európában - mondta az MSZP elnöke pénteken, Tatabánya főterén tartott sajtótájékoztatóján.

"Nincs ma olyan komolyan vehető politikusa Európának, aki arról beszélne, hogy a menekültkérdés megoldásának érdekében kötelező betelepítési kvótákat szeretnének bevezetni" 
- jelentette ki Molnár Gyula.

A politikus úgy vélte, a népszavazás arról szól, hogy más problémákról elterelje a figyelmet. "Az oktatás, az egészségügy, a korrupció valós gond, eközben olyan problémákkal foglalkozunk, melyek nincsenek feltéve ma Magyarországon" - fogalmazott Molnár Gyula.

Kétszáz határon túli aktivista segíti a Fidesz pécsi kampányát

Kétszáz határon túli aktivista segíti a Fidesz kvótanépszavazási kampányát Pécsett, ahova péntek délután érkezett meg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ifjúsági szervezetének mintegy ötven tagja. Csizi Péter, a baranyai megyeszékhely fideszes országgyűlési képviselője szerint a határon túli aktivisták a kvótareferencdumon való részvételre és a nem szavazat leadására buzdítanak. A jövő héten Vajdaságból, Kárpátaljáról és Felvidékről is érkeznek még Pécsre aktivisták. Az aktivisták azokat a pécsieket keresik majd fel személyesen, akik már korábban aláírásukkal fejezték ki egyet nem értésüket a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatban - mondta a politikus. Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke úgy fogalmazott, hogy a népszavazás a magyarok, a Kárpát-medencében élők és az európaiak egymás iránti felelőssége szempontjából is fontos. Csomortány István, a párt Bihar megyei elnöke pedig "a határok feletti nemzetegyesítés egyik legszebb gesztusának" nevezte a kampányban való részvételt. 

Fidesz: Nagy tétje van a népszavazásnak

A Fidesz szerint a magyar családok és a települések számára is nagyon nagy tétje van az októberi 2-ai népszavazásnak, mert ha a referendum nem akadályozza meg a brüsszeli terveket, akkor már karácsony előtt elindulhat a bevándorlók kötelező betelepítése, ami veszélyezteti a magyarok biztonságát és kultúráját. A közlemény szerint "az MSZP elnöke hazudik", Brüsszelben már kilenc döntést hoztak a kötelező betelepítési kvóta bevezetésének előkészítésére. "A szocialisták minden fórumon támogatták a kötelező kvótát, kettős beszédet folytatnak, nem mernek igent mondani, de valójában Brüsszel politikáját támogatják" - olvasható a közleményben.

Fidesz: Felháborító, hogy a DK terrortámadásokkal viccelődik

A Fidesz-frakció szerint felháborító és visszataszító, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) terrortámadásokkal "viccelődik" a jelenlegi európai helyzetben, miután egy magyar kamionsofőrt "vertek félholtra migránsok". A Fidesz-frakció közleményében azt írta: már 300 ember halt meg terrortámadásokban, és ezeket a merényleteket "azok a migránsok követik el, akiket Brüsszel és a magyar baloldal tárt karokkal vár Európába és a magyar településekre is". A DK elnökére utalva úgy értékeltek: egyedül Gyurcsány Ferencnek jut eszébe, hogy "a magyar emberek biztonságát és testi épségét kockáztassa" saját politikai céljaiért. Ezt tette kormányzása alatt is, amikor 2006 őszén "rendőrterrort, gumilövedékeket, gumibotot, könnygázt, vízágyút, lovas rendőröket, viperát vetett be a békés tömeg ellen" - áll a közleményben.

Fidesz-KDNP: Ahol a migránsok megjelentek, ott nincs biztonság

A Fidesz-KDNP szerint ahol megjelentek a migránsok, ott senki sincs biztonságban.

A kormánypártok álláspontját Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagálva, hogy migránsok súlyosan bántalmaztak egy magyar kamionsofőrt Franciaországban, Calais-nál csütörtök hajnalban.

A kereszténydemokrata politikus borzalmasnak nevezte a történteket, hozzátéve:
"az még borzalmasabb, hogy ez most már bárhol bármikor bárkivel megtörténhet a migránsokkal teli Európában".

A kontinensen egymást érik az erőszakos támadások - mondta -, és sajnos "a félholtra vert" magyar kamionsofőr nem az első áldozat, hiszen például néhány hete három afrikai bevándorló megerőszakolt egy magyar nőt Németországban.

Német lapokra hivatkozva megjegyezte: csak az elmúlt hétvégén legalább hat olyan szexuális támadás történt Németországban, amelyet migránsok követtek el.

"Megpróbálhatja például a BBC újságírója számon kérni Szijjártó Pétert, miért állítja a kormányzati tájékoztató anyag, hogy vannak no-go zónák Londonban, a probléma az, hogy az érintett újságíró elfelejtette: saját csatornája, a BBC készített korábban egy egyórás összeállítást a londoni no-go zónákról" 
- mondta Hollik István.

Szavai szerint Budapesten és más magyar településeken is megszűnne a mindennapok biztonsága, ha a brüsszeli kvótacsomag életbe lépne, és megkezdenék a migránsok tömeges betelepítését Magyarországra. Ezért el kell menni és nemmel kell szavazni a jövő vasárnapi kvótanépszavazáson - buzdított.

Azzal kapcsolatban, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök és Juhász Péter Együtt-alelnök szerint is a Fidesz megrendelésére figyelték meg őket olasz paparazzók, a kormánypárti politikus úgy reagált: ez minden alapot nélkülöző ostobaság, természetesen szó sincs ilyenről.

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint Simonka György fideszes országgyűlési képviselő felesége három ingatlanra is kapott támogatást napkollektor-pályázaton, Hollik István úgy reagált: a szóban forgó pályázaton négyezren indultak, és aki szabályosan pályázott, az nyert. Köztük volt Simonka György felesége is, egyébként pedig az említett pályázatok közül az egyiket nem ő, hanem a képviselő édesanyja nyújtotta be - közölte, hozzátéve: a törvényeket mindenkinek be kell tartania, és nem volt kizáró ok a pályázatnál, ha valaki országgyűlési képviselő vagy annak felesége. Hangsúlyozta: minden törvényesen történt.