Három hónap börtönbüntetésre ítéltek szerdán egy 25 éves, Dániában élő iraki muszlim férfit, aki a közösségi médián a párizsi terrortámadásokat éltette. Ha kiszabadulása után újabb bűncselekményt követ el, kiutasíthatják az országból.
Dániában a Facebook-kiírások ellenőrzését nem a szólásszabadság korlátozásának, hanem biztonsági intézkedésnek értelmezik. Ezért történhetett meg, hogy szerdán 3 hónap börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki a közösségi médián radikális nézeteket osztott meg “barátai” között. Ha büntetése után újabb bűncselekményen kapják, valószínűleg egy életre kiutasítják az országból – írja a The Local.

A 25 éves iraki származású muszlim férfit újabban azzal vádolják, hogy a Charlie Hebdo szerkesztőségénél történt tavaly januári terrortámadást éltette.

Megtámadták egy szatirikus hetilap székházát Párizsban

“Csak Allahot dicsértem”

Megosztott egy hírt a tavalyi terrortámadásról, majd egy smiley-jelet biggyesztett mögé. Arab nyelven írt kommentjében az állt: Isten dicsőségére gyilkoltak.

A bíróságon szerdán elmondta, hogy csupán 50 ismerőse látta az üzenetét, és már le is törölte, mivel barátai közül többen figyelmeztették, hogy sokan félreérthetik az üzenetet.

Később azzal védekezett, hogy a kommentje nem ünneplés, hanem hitvallás.

“Csak Allahot dicsértem. Minden nap ezt teszem” – jelentette ki az iraki férfi, akit tavaly halálos fenyegetésért ítéltek el. Akkor lefejezéssel fenyegette a Danish Syrian Association (Dán Szíriaiak Egyesülete) elnökét. A visszaeső bűnöző a Kaldet til Islam (Iszlámra Hívás) dán iszlamista csoport szóvivője is volt.

A vádlottat a dán büntető törvénykönyv 136. cikkelye alapján azzal vádolták meg, hogy nyilvánosan támogatott terrorista eszméket.