Hollandiában jövő márciusban lesznek a parlamenti választások és elsőnek a szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) hozta nyilvánosságra programját. A Geert Wilders vezette párt népszerűsége évek óta meredeken emelkedik, idén nyáron már a legnépszerűbb pártnak mérték őket.
Wilders júliusban az Egyesült Államokban járt a republikánus párt jelölőgyűlésén, hogy támogatásáról biztosítsa Donald Trumpot és akkor már úgy konferálta fel magát, mint Hollandia következő miniszterelnökét.

 Erre a valóságban azért elég kevés esélye van, mivel közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a PVV a 150 parlamenti helyből akár harmincötöt is megszerezhetne, de Hollandiában tisztán listás rendszer van és a nagypártok már jelezték, hogy eszük ágában sincs koalícióra lépni a Szabadságpárttal.

A PVV programja ennek ellenére érdekes kortünet, mivel látványosan mutatja meg azt a törésvonalat, ami Nyugat-Európa országaiban a bal/jobboldal logika alapján működő, hagyományos politikai pártok és az újtípusú, elitellenes, populista pártok között húzódik. A jelenséggel nemrég részletes cikkben is foglalkoztunk.

A Hollandia hozzánk tartozik! című program fő eleme természetesen az iszlám elleni kirohanásokra épül, ami nem is meglepő, hiszen a párt pont a bevándorlókkal és muszlimokkal szembeni fellépésének köszönhetően tudta felhúzni táborát.

“Itt a tervünk: ahelyett, hogy az egész világot és olyan embereket finanszírozzuk, akiket nem akarunk itt látni, adjuk vissza a pénzünket az átlagos holland embereknek.” – indul a program rögtön az elején egy olyan lekerekített mondattal, amit Orbán Viktortól Donald Trumpig sokan csettintve fogadnának.

Az első programpont Hollandia deiszlamizálásáról szól. Nyugat-Európa országaiban a jobboldali és szélsőjobboldali pártok sorra állnak elő hasonló elképzelésekkel, de Wildersék messzebb mennek: ha kormányra kerülnének, egyetlen menedékkérőt se fogadna be többet az orszég és egyetlen bevándorló sem érkezhetne muszlim országokokból.

Azok az emberek se járnának jobban, akik már megérkeztek Hollandiába: minden menedékkérőnek kiadott tartózkodási engedélyt visszavonnának és minden menekültszállót bezárnának.

Emellett minden muszlim fejkendőt betiltanának, de ezen túl is, mindenféle muszlim kifejezőeszközt, ami a “közrend” ellen hat. Valamint megelőző jelleggel zárnák be a “radikális muszlimokat”, a kettős állampolgárokat, ha bűncselekményt követnek el, megfosztanák holland állampolgárságuktól, majd deportálnák őket, a Szíriában harcolókat pedig nem engednék vissza az országba.

Majd a pontok végén jön a legerősebb állítás: ha a PVV hatalomra kerülne, egyszerűen betiltanák a Koránt.

És minden mecsetet és muszlim iskolát bezárnának.

A második programpont nem kevésbé erős kijelentéssel indít: Hollandia követeli vissza függetlenségét.

Ezért elhagynák az Európai Uniót.

Ez sem teljesen céltalan politikai üzenet. A brexit után készült közvélemény-kutatásokból lehet tudni, hogy a holland lakosság meglehetősen megosztott az EU megítélésével kapcsolatban: közel fele-fele arányban ítélik meg jónak, illetve rossznak az EU működését és a Pew kutatásából az is látszik, hogy Nagy-Britannia után épp Hollandiában a legerősebb a törés az EU-val kapcsolatban a politikai spektrum mentén, azaz míg a baloldali szavazók alapvetően uniópártiak, addig a jobboldalon nem nézik jó szemmel ezt az egészet.

De a nagypártok szavazói is úgy látják, hogy bizonyos jogköröket vissza kéne adni a nemzeti kormányoknak. Érdekes adat, hogy Hollandiában is inkább a fiatalok az EU-pártiak.