Lezárult a júliusi, négy tűzszerész halálát okozó bombarobbanás okait feltáró független honvédségi vizsgálat, de az nem tárt fel mulasztást, hibát, vétséget vagy elővigyázatlanságot, a hősi halált halt tűzszerészek a munkájukat szakszerűen végezték – ismertette Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérkari főnök annak a belső vizsgálatnak az eredményét, ami a július elsejei hortobágyi bombarobbanás körülményeit igyekezett tisztázni.
A balesetben négy tűzszerész meghalt, ötödik társuk pedig súlyosan megsérült.

Az eset körülményeiről eddig annyit lehetett tudni, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen mentesítési feladatokat láttak el az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor egy 250 kilogrammos – elvileg már hatástalanított – bomba felrobbant.

A vizsgálat adatai szerint a tűzszerészek abban a tudatban, hogy minden szakmai, biztonsági lépést elvégeztek a szakmai protokollok szerint, leültek a bomba mellé 5-6 méter távolságra, és várták az ebédet. Ekkor – a túlélő, súlyosan megsérült ötödik tűzszerész beszámolója szerint – egy halkabb pukkanás hallatszott, egy vékony füstcsík szállt fel a bombából, majd megtörtént a robbanás.

A robbanás közvetlen oka a robbanóanyag elöregedése és külső behatásokkal szembeni nagymértékű érzékenysége volt.

Az életben maradt tűzszerész szerint – tolmácsolta szavait a miniszter – annyi esély volt arra, hogy a hatástalanított bomba mégis felrobban, minthogy a közelében állók ezt túl tudják élni. A mentesítési, hatástalanítási szabályrendszer nagyon szigorú, a NATO-előírásoknak megfelel – emelte ki a miniszter.

TNT és hexogén

A felrobbant bombában a négyoldalas vizsgálati jelentés szerint TNT és a robbanás erejét fokozó hexogén volt, utóbbi viszont az idő múlásával hajlamos a kristályosodásra, amitől labilissá válik az anyag – ebben az esetben ez okozta a váratlan detonációt.

Nem volt biztosításuk

A négy halálos áldozatot követelő robbanás után derült csak ki, hogy a Magyar Honvédség katonáinak négy éve nincs élet- és felelősségbiztosítása. Vagyis baleset vagy halál esetén csak a honvédelmi miniszter egyéni döntésén múlik, hogy milyen összegű egyszeri juttatásra számíthatnak a sérültek, illetve az elhunytak hozzátartozói.

Az állományra kötött balesetbiztosítást – más biztosítások mellett – még az előző miniszter, Hende Csaba mondta fel a takarékosságra hivatkozva, mondván: nincs annyi káresemény, amiért megérné havonta tetemes biztosítási díjat fizetni.

A vizsgálati eredményeket ismertető tájékoztatón Simicskó István beszélt arról is, hogy síremléket állítanak a hősi halott tűzszerészeknek. A személyiségi jogok védelme érdekében konkrét összegek említése nélkül Simicskó István azt is elmondta, hogy a korábbi biztosítási összegek többszörösét elérő összegű támogatást kaptak a hozzátartozók. A gyermekek taníttatását ösztöndíjrendszerrel segítik – tette hozzá. A miniszter utalt arra, hogy visszaállítják a korábbi általános biztosítási rendszert a katonákra vonatkozóan.