A Malaysia Airlines MH17-es járata 2014. július 17-én Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott - de végcélját sosem érte el, mert Ukrajna felett lelőtték. A gépen 298-an utaztak, a tragédiát senki nem élte túl. Most kiderült, ki a felelős több száz ember haláláért.
A katasztrófa után nemzetközi vizsgálóbizottság alakult, amely először azt próbálta kideríteni, mi okozta a tragédiát. Közel egy éve vált biztossá, hogy a gépet egy Buk rakéta találta el - ma pedig azt is nyilvánosságra hozták, hogy a rakétát honnan lőtték fel, és hol állították elő.

A rakétát az oroszbarát szakadárok területéről lőtték fel, akik Oroszországból szállították Ukrajnába a lövedéket - írja a BBC.

A vizsgálóbizottságban holland, ausztrál, belga, maláj és ukrán szakemberek dolgoztak. Egy külön működő holland, légi katasztrófákat vizsgáló panel állapította meg egy éve, hogy a katasztrófát egy orosz gyártmányú Buk-rakéta okozta. A gép még a levegőben szétesett.

A mostani információk hatására az ügy valószínűleg a nemzetközi büntetőbíróság elé kerül. Az áldozatok családtagjai igazságot követelnek - azt szeretnék, ha a felelősöket megbüntetnék a 298 ártatlan ember haláláért.

A legújabb fejleményeket a vizsgálóbizottság egy olyan sajtótájékoztatón jelentette be, amelyen az áldozatok családtagjai is részt vettek. A nyomozók több olyan telefonbeszélgetést is lejátszottak, amelyek a szakadárok között zajlottak - ezekben a Buk-rakéta kilövéséről beszéltek.

Robby Oehlers, a repülőgépen utazó Daisy nagybátyja elmondta: a nemzetközi nyomozócsoport megállapította, hogy a rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték.

A nyomozók 100 gyanúsítottat azonosítottak a vizsgálat során - tette hozzá.