Szinte minden ember szembesül élete folyamán olyan félelmekkel, amikkel nehezére esik megküzdeni. Ezek evolúciós okokkal is magyarázhatóak, például a kígyókkal vagy a sötétséggel szemben, de kulturálisan rögzült minták is lehetnek. A listánkban szereplő, létező fóbiák tárgyai azonban teljesen kirínak a megszokottak közül. Félelem a léggömböktől? Vagy a szép nőktől? Ezek aztán megkeseríthetik az életet!
Nem vicc, egy vénusztrofóbiásnak tényleg komoly problémát okoznak a szép nők, egy ilyen találkozás esetén a szorongás minden kellemetlen tünete előjön rajtuk: izzadó kéz, remegés, gyors szívverés, ami miatt hamar menekülőre is fogják.
Egy globofóbiával küzdő ember rémálma lehet egy hangulatos búcsú vagy majális, ugyanis egészen elfogja a rettegés, ha léggömböt lát. És hogy mitől lehet ilyen ijesztő ez? A szorongás nem a lufik látványára irányul, hanem a felfújható tárgyak eldurranására.
A kuloulrofóbia a bohócoktól való rettegést jelenti, amely esetenként nem csupán a gyerekkort keseríti meg. Azzal magyarázzák, hogy az arcot lefedő festék elrejti a felismerhető vonásokat, az idegen arc pedig rémisztő hatással van az emberekre. Talán ezért sem ritka az, hogy a bohóc a regények és filmek gonoszaként jelenik meg.
A szennyeződésektől és baktériumoktól való irracionális rettegés a mizofóbia nevet viseli. Ez akkor lesz kóros, ha valaki olyannyira törekszik a tisztaságra, hogy a piszkosnak ítélt tárgyak megérintése vagy egy egyszerű kézfogás is problémát okoz számára. Ez azonban nem csak lélektani veszélyeket rejt magában. Az immunrendszer elgyengül a túlzott sterilitástól, és a megvalósíthatatlan feladat miatti aggodalom is felőrli az embert.
A csillagos ég alatti romantikázás sokak számára csodálatos élményt jelent, ám egy kozmikofóbiásnak maga a pokol. Ez a furcsa félelem azon alapul, hogy a látvány a végtelenség, az üresség és a magány gondolatát veti föl az emberben. Így pedig már nem is tűnik olyan értelmetlennek: a csillagos ég alatt valóban nem szokatlan az érzés, hogy a hatalmas ismeretlen miatt az embert elfogja egy apró szorongás.