Valóban 10 teáskanálnyi cukor van egy doboz kólában? Tényleg elősegíti a boldogsághormon termelését? Íme a tények!
Az első kérdésre a válasz IGEN: egy doboz (330 ml) Coca-Cola valóban 33 grammnyi, nagyjából 9-10 teáskanálnyi cukrot tartalmaz – mármint az amerikai. Most kapaszkodj: a magyarban még ennél is több, 37 gramm cukor található, mi tehát inkább 10-11 teáskanálnyi cukrot nyelünk be egy doboz kólával. Félreértés azonban ne essék, bármelyik fenti mennyiséget is nézzük, egyik sem haladja meg a törvény által szabályozott javasolt napi bevitelt (RDA), ezt a mutatót ugyanis cukorra nem alkalmazzák - írja a HVG.

Azt is sokan állítják, hogy a kólában lévő foszforsav (E 338) hosszú távon árt a fogaknak. A rossz hír azonban az, hogy a foszforsav sok más üdítőben, sőt még a gyümölcsitalokban is van. Heti egy-két adagtól senkinek semmi baja nem lesz, de ne igyál ilyeneket rendszeresen!

Az is tévhit, hogy a kóla egyenlő a mesterséges boldogsággal. A koffein nem serkenti a boldogsághormonként is ismert dopamin termelését a szervezetben.

Azt is jó ha tudod, hogy a koffeinnek valóban vizelethajtó hatása van. Ezt 2-3 csésze kávéval lehet elérni, miközben egy doboz kóla nagyjából egy csészényi kávé harmadának felel meg koffein szempontjából. A másik tévhit, hogy a koffein és a light kólában lévő aszpartám kombinációja nem “potenciálisan halálos”, de fogyaszd észszerűen!