Tálas Péter, Georg Spöttle és Földi László biztonságpolitikai szakértők a szombat esti budapesti robbantásról.
Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója: Valószínűleg nem terrorcselekmény történt, minden elhangzott információ arra utal, hogy az elkövetőt személyes motívumok mozgathatták valamelyik rendőrjárőrrel szemben. Ez lehet magán jellegű indíték, esetleg a járőrök valakit megbírságoltak, vagy olyan ügyben intézkedtek, amivel valaki üzleti érdekeit sértették. Így nem arról lehetett szó, hogy a támadó egy rendőrt akart megölni, hanem a két járőr közül valamelyiket szemelhette ki.

Ezt erősíti az is, hogy ezek a rendőrök másfél éve járőröztek rendszeresen a robbantással érintett útvonalon, így az elkövető feltérképezhette az egyenruhások mozgását, szokásait. Vagyis a támadás hátterében minden bizonnyal nem politikai motívumok álltak, ezért nem beszélhetünk terrorcselekményről. Éppen ezért nem számítok arra, hogy a közeljövőben újabb hasonló robbantás fogja követni a mostani merényletet.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő: A német jogrend szerint terrortámadás történt. A támadás irányulhatott a rendőrök ellen, de az elkövetők célpontja lehetett a magyar állam is. Ebben az esetben a terrorcselekmény mögött akár iszlamista szál is húzódhat. A lehetőségek közt felmerülhet a személyes motiváció, vagy valamely bűnszervezet bosszúja. Elég csak a kerületben virágzó prostitúcióra, drogkereskedelemre, valamint arab-afgán szervezetek jelenlétére gondolni. A vallási indítékot egyelőre kizártnak tartom, de komoly terrorcselekményről van szó, hiszen a bombát házilag készítették, és a detonációt megfigyelés előzte meg.

Földi László biztonságpolitikai szakértő: A közelgő kvótanépszavazás miatt nagyon érdekes a támadás időpontja, így nem zárható ki, hogy provokáció történt. Már terjed a pletyka, hogy a Fidesz „önbetörést” hajthatott végre, hogy így serkentse az embereket szavazásra. Ez azonban egészen biztosan nem történt meg, hiszen felérne egy öngyilkossággal, ha a Fidesz ilyen támadást követne el. Teljesen abszurd ez a feltételezés, ráadásul két rendőrt ért támadás, akik súlyosan megsérültek. Nem valószínű az sem, hogy Magyarországot kívülről támadták volna. Az persze igaz, hogy Magyarország is az Európai Unió tagja, védi a határait és ellenállást szorgalmaz a bevándorlók ellen. Ilyen szempontból mindenféleképpen célpont. Ugyanakkor mindenkit óvnék attól, hogy elhamarkodott konzekvenciákat vonjon le.