Eddig összesen 133-an vesztették életüket és 395-en tűntek el az Észak-Korea északkeleti részén zajló áradásokban az ENSZ hétfői közleménye szerint.
Az ENSZ csütörtökön még 60 ember haláláról írt.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint körülbelül 107 ezer ember kényszerült otthona elhagyására az Észak-Koreát Kínától és Oroszországtól elválasztó Tumen határfolyó áradása miatt. A heves esőzéseket a Lionrock nevű trópusi vihar hozta magával, amely augusztus végén legalább 19 emberéletet követelt Japánban.

Az ítéletidő Észak-Koreában 35 ezer otthonban tett kárt: 69 százalékukat a földdel tette egyenlővé, de 8700 középület is megrongálódott. A hatalmas mennyiségű csapadék miatt 16 ezer hektár mezőgazdasági terület áll víz alatt, és legalább 140 ezer embernek azonnali segítségre van szüksége.

Megfelelő infrastruktúra híján Észak-Korea különösen sérülékeny a természeti csapásokkal szemben. A helyzetet tovább nehezíti a masszív erdőirtás is, amely miatt a víz egyes területeken gyakorlatilag gond nélkül sodorhatja el az útjába kerülő akadályokat.

2012 nyarán 169 ember életét vesztette, 400 eltűnt, több mint 212 ezret pedig ki kellett telepíteni az áradások és földcsuszamlások miatt hivatalos észak-koreai adatok szerint.

Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa a gazdasági szankciók szigorítására készül a phenjani rezsimmel szemben annak ötödik kísérleti atomrobbantása miatt, ami további terheket róhat az észak-koreai lakosságra.