A Napi.hu a túlóra és a munkaerőhiány mértékéről, a munkaerő-kölcsönzésről, valamint a fizetésekről faggatta a vezető nemzetközi élelmiszerláncokat.
A kiskereskedelmet sújtó munkaerőhiányról már írt egy nagyobb cikket a portál, amelyből kiderült: kevesen vannak, nehéz a munka és nagy a fluktuáció a bázisokon.

A Napi.hu második körképéből kiderül, a Tesco számára a szakképzett munkaerő felvétele jelenti a nagyobb nehézséget: így például több hús-, baromfi- és csemege-sajt eladóra, valamint pékre lenne szükségük, míg a raktározásban a targoncások a legkeresettebbek. 

A Sparnál az eladó, pénztáros, valamint reszortfelelős posztokra a legnehezebb dolgozót találni. Továbbá hiány van sofőrökből, valamint a bicskei húsüzemben hentesekből van kevés. 

A Lidl szerencsésnek mondható, mert nem érzékelnek munkaerőhiányt és a vállalathoz beérkező álláspályázatok száma továbbra is magas. Ám a speciális képesítést igénylő, targoncavezetői feladatkör betöltésére a legnehezebb munkatársat találni. 

Az Auchannak leginkább a fizikai munkakörökben, azaz pénztáros, eladó és árufeltöltő, valamint host és hostess posztokon lenne szükségük emberekre.

Az Aldi folyamatosan venne fel új embereket Tapasztalataik alapján ma megfelelő bolti eladót a legnehezebb találni a piacon. 

A láncok leginkább szezonális jellegű túlóra-gyakorlatról nyilatkoztak a portálnak.

A Tesconál és az Auchannél van, a Sparnál és az Aldinál azonban nincsenek kölcsönzött dolgozók, miközben a Lidlnél 3 fő kölcsönzött munkatárs tevékenykedik - tudta meg a Napi.hu.

A keresetekről a leginkább részletesen az Aldi nyilatkozott. Ennél a láncnál egy boltvezető havi 40 óra munkáért 543 ezer forintos bruttó bért, a boltvezető-helyettes 434 ezer forintos bruttót kap. A boltvezető-helyettesek fizetése heti 30 órás munkáért több mint 325 ezer forint, a 25 órában dolgozóké pedig 271 ezer forint.

A pénztáros heti 30 óra munkaért 222 ezer forint jár. Az árufeltöltőknél pedig heti húsz órában 108 ezer forint, hat órában pedig 162 ezer forint a bruttó fizetés. Egyéb juttatások is társulnak a fizetésekhez.