A Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte a kritikák ellenére is könyörtelenül le fog számolni a bűnözőkkel.
Hétfői sajtótájékoztatóján Rodrigo Duterte, Fülöp-szigeteki elnök elmondta, a külföldről érkező számos kritika ellenére sem hagy fel a drogdílerek kivégzésével.

Mindenki megnyugodhat, rengeteg ember lesz még kivégezve – fogalmazott az elnök.

A június 30-i beiktatása óta a becslések szerint több mint kétezer embert végeztek ki, mert kábítószert használtak vagy azzal kereskedtek. A választás előtti egyik utolsó kampánybeszédében azt is elmondta, ha rájön, hogy a valamelyik fia kábítószert használ, őt is gond és lelkiismeret-furdalás nélkül kivégezteti.

Kedden Duterte Laoszban találkozik Barack Obamával, de mindenkit megnyugtatott, nem az emberi jogokról fog csevegni az amerikai elnökkel. Az utóbbi hetekben számos kritika érte a nyugati nagyhatalmak felől, hogy tömegével végzik ki bűnözőket, ám ez a legkisebb mértékig sem befolyásolja az elnök cselekedeteit.

Duterte korábban a kegyetlen bűnszervezeteiről híres Davaónak volt a polgármestere. A másfél milliós várost azonban hároméves polgármestersége alatt, még ha brutális eszközökkel is, de rendbe rakta, visszaadva a lakosok nyugalmát és békéjét. Kampányának főpontja is az volt, hogy helyreállítja a közbiztonságot az országban, ugyanis az utóbbi időben még az Iszlám Állam is felütötte a fejét a térségben.

Egy független állam elnöke vagyok, rég nem vagyunk gyarmat. Mégis kicsoda Obama ahhoz, hogy megpróbáljon engem megakadályozni abban, amit otthon művelek? Ha elkezd kérdezősködni, elküldöm a kurva anyjába! – válaszolt a 71 éves politikus arra a kérdésre, mit vár az Obamával folytatott megbeszéléstől.

Az elmúlt hetekben számos “jogvédő” (értsd: felforgató – a szerk.) szervezet éles kritikát fogalmazott meg az elnökkel szemben, mondván sok drogos még az ítélet előtt életét veszti, ám Dutertét láthatóan nem hatják meg a szervezetek bírálatai.

(888 – Reuters – Independent – CBS nyomán)