Percről-percre kielemeztük a videót, és egy másik érdekes figurát is észrevettünk, aki biztosan látta szemtől-szemben a tettest.
A rendőrség közzétett egy videofelvételt a Teréz körúti robbantásról, és a police.hu-n több kimerevített képet is bemutatnak, melyek a feltételezett elkövetőről készültek.

Az elkövető mozgása

A videón 0:05-nél rögtön látható a fehér halászsapkás, hátán és kezében is egy-egy hátizsákkal érkező férfi (a videó órája ekkor 22:18:13-at mutat), néhány másodpercig álldogál a későbbi robbantás helyszínén, majd kimegy a képből. 1:15-nél, a kép bal alsó sarkában jelenik meg újra (a videó órája ekkor 22:19:24-et mutat); ismét elsétál a későbbi robbantás helyszínéig, és ott várakozik hosszan (a kép felső részén, középen látható, sokszor csak a lába lóg be a képmezőbe, de bizonyos fázisokban az se).


17:06-nél egy kulacsot vagy palackot vesz elő a kezében lévő hátizsákból, és inni kezd (a videó órája ekkor 22:35:14-et mutat). A két rendőr 17:47-kor lép be a képbe (a videó órája ekkor 22:35:55-öt mutat); az elkövető megvárja, míg elsétálnak előtte, közben kortyol egyet-egyet a palackból (vagy imitálja az ivást), és 18:10-nél robbant, amikor a két rendőr éppen kisétál a képből (a videó órája ekkor 22:36:18-at mutat). Az elkövető tehát a robbantás előtt nem megy el a helyszínről, hanem a robbantás előtt néhány pillanattal belép a kapualjba. A robbantás után azonnal kilép az utcára, hidegvérét megőrizve elhagyja a helyszínt.

A másik kulcsfigura

A felvétel nézegetése közben figyelmesek lettünk egy másik férfira is, aki 17:25-kor lép be a képbe, felülről, a Király utca felől (a videó órája ekkor 22:35:33-at mutat). Lassan közeledik, és az elkövetővel egy vonalban megáll, egy ideig vele szemben téblábol, majd lassan elindul az Oktogon felé, de a szórakozóhely bejárata előtt újra megáll, és tekintetével az érkező rendőröket követve, zsebre dugott kézzel, hosszan nézelődik. A robbanás pillanatában kevésbé látszik rémültnek, mint a mellette álló járókelők, de néhány pillanattal később, felemelt kézzel, hátrálva ő is elfut. A különösen viselkedő férfiról a rendőrség közleménye nem tesz említést, noha ő minden bizonnyal látta szemből az elkövetőt.

VIA