Mi nem térdeplő kormány vagyunk, nagyon világos elképzeléseink vannak – mondta Fico
Úgy tűnik, az Európai Unió beleszeretett önmagába. A legszebbnek, legjobbnak tartotta magát, de bebizonyosodott, hogy több mechanizmus nem úgy működik, ahogy szeretnénk – jelentett ki Robert Fico szlovák miniszterelnök.

Robert Fico az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság ülésén adott hangot véleményének hétfőn, röviddel a 27 EU-tagállam vezetőinek nem formális találkozója előtt.

„Kimutatható, hogy az EU-tagállamok vezetőinek érdeke az önreflexió és az unió diagnózisának megfogalmazása, el kell mondani, hol tartunk, hiszen Nagy-Britannia úgy döntött, távozik“ – mondta Robert Fico.

Milan Krajniak (Család vagyunk) a tanácskozáson arra volt kíváncsi, Fico kormánya mely kompetenciákat nem engedné át semmiképpen sem Brüsszelek. „A csúcstalálkozón biztosan nem lesz szó a kompetenciák átengedéséről. Mi például el tudjuk képzelni az állami költségvetéssel kapcsolatos konzultációkat, de azt nem, hogy a költségvetést Brüsszel fogadja el. Mi nem térdeplő kormány vagyunk, nagyon világos elképzeléseink vannak“ – biztosított a kormányfő.

A biztonság margójára a terrorizmus szempontjából a szlovák kormányfő elmondta, hogy teljes fordulat következett be az Európai Unió filozófiájában. „A külső határok teljes körű védelméről beszélnek, amiről mi már 2-3 éve. Azt mondják, nagymértékben csökkent a menekültáradat, a harmadik kérdés pedig az, milyen legyen a hozzáállás a már ittlévő menekültekhez. Szerintünk maguknak az államoknak kellene eldönteniük, hogyan járulnak hozzá a helyzet megoldásához. Mi műszaki vagy pénzügyi segítséget tudunk elképzelni“ – mondta a miniszterelnök.

Fico azt is furcsának találja, hogy ha a globális biztonságról és a világban zajló konfliktusokról van szó, Szlovákia mindig csak másodhegedűs. „Ha az USA, Kína vagy Oroszország valamit meg akartak tenni, akkor megtették azt. Ha viszont az EU akart valamit, az nem valósult meg. Közös hadseregről beszélnek, de ez egyelőre csak elméleti szinten létezik“ – fejtette ki.

Forrás: hirek.sk