Igaz a beismerés csak közvetett. Ugyanis eredetileg a francia pap meggyilkolása kapcsán tette azt a kijelentést, hogy: “Ördögi dolog Isten nevében ölni”
Ami azt jelenti, Isten nevében ölni, Sátántól jövő dolog. Ezt Ferenc pápa a júliusban a franciaországi Rouenben terrortámadásban meggyilkolt Jacques Hamel atya emlékére szerda reggel a Vatikánban bemutatott misén jelentette ki.

Nyilvánvaló, hogy a pápa, a terroristákat, a muszlim gyilkosokat értette, akik Isten nevében ölnek. De az is nyilvánvaló, hogy a kijelentés magában hordozza, hogy bármilyen Isten nevében történő gyilkosság, az ördögtől jövő dolog.

Ha pedig megnézzük a keresztény egyház történetét és tetteit, lényegében felfoghatjuk a kijelentését, egy beismerő vallomásnak. Hiszen vér, kín, szenvedés és halál övezi az egyház tetteit az egész történelem alatt, amit mind Isten nevében hajtott végre. A biblia is írja, hogy  gyümölcseiről ismerni fel a jó és a rossz fát is, hiszen jó fa jó gyümölcsöt, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. A gyümölcs itt a tettek, a cselekedetek gyümölcsét jelenti.

Az egyházfő azt is elmondta: szeretné, ha ezt minden vallási felekezet kimondaná ezt.

A vatikáni Szent Márta-házban bemutatott misén Rouenból nyolcvanfős zarándokcsoport vett részt.

A nyolcvanhat éves roueni papot július 26-án, éppen mise közben ölték meg a magukat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosainak kikiáltó észak-afrikai támadók, elvágták a torkát. A két támadót a rendőrök agyonlőtték.

„Ma is vannak keresztények, akiket kínoznak és elvágják a torkukat, mert nem tagadják meg Krisztust. Jacques atya is az ilyen vértanúk közé tartozik” – mondta Ferenc pápa homíliájában.

Hamel atyáról Róma püspöke elmondta: jó ember volt, szelíd és testvéri, aki a békét kereste.

„Jacques Hamel mártír, és a mártírok boldogok. Imádkozzunk érte, hogy adjon számunkra békét, testvériséget és bátorságot, hogy kimondjuk az igazságot, hogy Isten nevében ölni sátáni” – szögezte le Ferenc pápa.

A Vatikán korábbi bejelentése szerint a katolikus egyházfő szeptember 24-én fogadja a szintén júliusi nizzai terrortámadás halálos áldozatainak rokonait is.