A francia lakhatási miniszter döbbenetes ötlettel állt elő a migránsok elszállásával kapcsolatban.
A tervet még augusztus elején jelentette be, miszerint a Törökországból, Libanonból, Görögországból és Olaszországból 2017-ig Franciaországba érkező 30 ezer migránst hogyan szállásolná el.
Emmanuelle Cosse azt mondta, hogy szerinte az lenne helyes, ha az mindenki befogadna egy migránst, ha van otthon szabad szobája. Vagy ha valaki megteheti, akár egy egész családot is elszállásolhatna.

A közterületek katonaság általi hatósági lefoglalása is lehetséges, ha a migránsok problémáját nem tudják megoldani.
„Franciaország egy példátlan migrációs hullámmal áll szemben, hiszen naponta 70 migráns érkezik Párizsba, az adott helyzetben pedig az államnak és a közösségeknek is felelősséget kell vállalniuk.”- jelentett ki a lakhatási miniszter.
Ezért a fővárossal közösen új befogadó központot nyitnak és egy új támogatási program is indul. Ennek keretében a migránsokat magánszállásokon helyeznék el.

Cose arról is beszélt, hogy a felelősségvállalás terén is lépéseket tesz, ha kell nyilvános helyeket foglal le hatóságilag és migránsszállásokká alakítja. – írja a Le Monde.
A miniszter  a Le Journal du Dimanche-nak azt mondta, hogy ha szükséges, az is megtörténhet, hogy középületekben szállásolnak el menekülteket.

A Valeurs Actuelles lap beszámolója szerint miután 3 ezer új férőhelyet alakítottak ki központi szálláshelyeken, a Zöldek minisztere kísérleti programot indított. Eszerint 1000 migránst helyeznének el magánlakásokban.
Ez a migránsok hatékonyabb integrációját segítő program, amelyet október 1-jével indítanak. Önkéntesen jelentkező, nagykorú, menekültstátusszal rendelkező emberekre lesz érvényes.

Akit a programra kiválasztanak, 3 hónaptól 1 évig terjedő időszakban ingyen lakhat a szállásadónak jelentkező magánszemélyeknél. Szállást bárki adhat, akinek van legalább egy külön szobája a migránsoknak ill. a befogadott családnak.
A szervezet pedig, amely összeírja a szállás ajánlatokat, végzi a kapcsolattartást a szállásadókkal és kiválasztja a migránsokat, évente minden menekült után 1500 euró támogatást kap a francia államtól.

A minisztérium honlapján az áll, hogy a  szállások körülményeit is fogják ellenőrizni. A program idején pedig nyelvtanulási vagy szakmai és szociális beilleszkedési lehetőséget adnak a menekültek társadalmi integrációjához.

A lakhatási miniszter a burkini-ügyről is beszélt, amely szerinte „nevetséges kérdés és egy „rögeszmés nemzeti vita”.

A burkinit ellenző Manuel Valls miniszterelnökről azonban azt mondta, hogy a köztársaság meggyőződéses harcosa, aki számos esetben lépett már fel a diszkrimináció ellen.

Forrás: origo.hu