Az Egyesült Királyság termelőit arra figyelmeztették, hogy az enyhe ősz könnyen okozhatja a levéltetvek által terjesztett vírusbetegségek elterjedését a gabonákban.
A tavalyi tél olyan enyhe volt, hogy még karácsony környékén is lehetett látni repülő levéltetveket a szigetországban, aminek következtében az utóbbi 50 év legnagyobb volumenű árpa sárga törpülés vírus (BYDV) fertőzése söpört végig a gabonatáblákon – írja a Farmers Weekly. Az egyik gyakori levéltetű, amely a betegség fő hordozója, nagyfokú rezisztenciát mutatott a széles körben alkalmazott és olcsó piretroid inszekticidekre, ami megnehezítette a védekezést.

A vírus terjedésében a legfontosabb tényező az őszi hőmérséklet. Szakértők szerint a legnagyobb fertőzésre olyan területeken kell számítani, ahol nem alkalmaznak megfelelő csávázószeres vetőmagvakat.

A BYDV betegség az összes gabonafélét megtámadhatja, a tünetek fényes sárga felső levelek formájában jelentkeznek elszórtan a növényen, magas szintű fertőzés pedig akár terméscsökkenéshez is vezethet.

A vírus vektor levéltetvek általában október végén hagynak fel a repüléssel és a novemberi fagyok sokat elpusztítanak közülük. A szakértők szerint eddig ez az év normálisnak mondható a levéltetvek tekintetében, de ha a meleg őszi idő fennmarad, akkor a helyzet rosszabbra fog fordulni.

A szakértők azt tanácsolják a termelőknek, hogy a fertőzés megelőzésére használjanak csávázószereket, és rovarirtó szert is javasolnak, a korai vetésű növények esetében pedig szükség lehet őszi permetezésre is. A rovarirtó szeres permetezéshez elérhető szerek a piretroidok, amelyekre a gabona levéltetvek 50 százaléka rezisztenciát mutat. A zselnicemeggy levéltetű viszont érzékeny a piretroidokra. A rovarirtó szer széles körű használata tehát védekezést jelent a zselnicemeggy levéltetű ellen, de a ragadozókat is megöli, például a darazsakat, és használatukkal a gabona levéltetű továbbra is a fő probléma marad.