Választók ezreit is érintheti a szavazócédulák gyártási hibája Ausztriában. Szakértők szerint szükség lehet az elnökválasztás második fordulójának elhalasztására.
Amennyiben egyértelmű gyártási hiba miatt nem lehetséges a választás megfelelő lebonyolítása, akkor köteles elrendelni a szavazás időpontjának felülvizsgálatát – közölte tegnap Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, arra utalva, hogy számos szavazócédulát hibásan gyártottak le. Egyúttal bocsánatot kért az osztrák szavazóktól a technikai hiba miatt. A minisztérium szóvivője szerint döntés a jövő héten várható az ügyben. A tárca előző nap még úgy foglalt állást, hogy nem lehetséges a voksolás elhalasztása, csak az egyik jelölt halála esetén.

Az Ö1 osztrák közszolgálati rádióban Theo Öhlinger alkotmányjogász azzal érvelt, hogy még több száz vagy több ezer szavazócédula esetén oldhat el a boríték ragasztása, akár a szavazat leadása után, a voks pedig így érvénytelen lesz. A szakértő úgy vélte, ennek tudatában abszurd lenne megtartani a választást. Peter Filzmaier választási szakértő szerint amennyiben nem egyedi, hanem választók ezreit érintő esetről van szó, akkor egy későbbi alkalommal kellene megrendezni a szavazást. Egyetértettek abban, hogy amennyiben a jelenlegi feltételek mellett tartják meg a voksolást, akkor valószínűbb lesz szoros eredmény esetén a választási eredmény újbóli megtámadása. 

Éppen ezért javaslatuk szerint „ésszerű döntés lenne” a kitűzött időpont átgondolása. Hétfőn minden településen elkezdték megvizsgálni a szavazócédulákat. Az utóbbi napokban számos esetben találtak hibás szavazócédulát, a belügyminisztérium legutóbbi közlése szerint eddig mintegy ötszázat. Az államfőválasztás megismétlendő második fordulóját kevesebb mint négy hét múlva, október 2-án tervezik megtartani. Az osztrák alkotmánybíróság július elsején kihirdetett ítéletében rendelkezett arról, hogy meg kell ismételni a második fordulót. A testület jóváhagyta az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. 

Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint harmincegyezer szavazattal előzte meg Norbert Hofert.