Viszonylag nagy, 1-2 milliárd eurós nem teljesítő hitelállomány eladását tervezi az Intesa Sanpaolo - értesült a Bloomberg. Nehézséget az okozhat majd, hogy nagy az olasz kínálat: az UniCredit és a Monte dei Paschi di Siena is a közeljövőben hónapokban válna meg rossz eszközöktől. 
A hírügynökség forrásai szerint a magyar CIB anyabankja most azt vizsgálja, pontosan mekkora állományt értékesítsen. A bank a negyedik negyedévben kezdené el a folyamatot, hogy 2017 elején le is zárja. Az eladásra kerülő hitelek között fedezett és nem fedezett hitelek, lakossági és kkv-k felé fennálló követelések is vannak.

A milánói székhelyű bankcsoport szóvivője nem kommentálta az értesülést, azt azonban tudni a bank jelentéseiből, hogy június végén 61 milliárd euró nem teljesítő hitele volt, ami teljes hitelállományának közel 17%-a. Az év első felében 3%-kal csökkent maga az állomány.

Jelenleg mintegy 350 millió eurónyi rossz hitel eladása folyamatban van már az Intesánál. A bank Capital Light Bank néven 2014-ben hozott létre egy külön egységet rossz hitelei kezelésére, és három év alatt ezek állományának megfelezésére.

Bár az Intesa Sanpaolo NPL-rátája mintegy 1 százalékponttal magasabb, mint legnagyobb olasz versenytársáé, az UniCredité, a maga 12,9%-os CET1 tőkemutatójával Olaszország egyik legtőkeerősebb bankjának számít.