"Miközben a magyar hatóságok harciasan ellenzik a menekültek befogadását, csendben tartózkodási engedélyeket árulnak unión kívüli ország állampolgárainak", írja a Politico című brüsszeli hírportál, amely részletes összeállításban foglalkozik a magyarországi letelepedési kötvényprogrammal.
A Politico egyebek között azt említette meg, hogy miközben a magyar hatóságok harciasan ellenzik a menekültek befogadását, csendben tartózkodási engedélyeket árulnak unión kívüli ország állampolgárainak. Más uniós országokban is működik hasonló program, Magyarországnál azonban csak Lettországban lehet olcsóbban tartózkodási engedélyhez jutni, a magyar kötvényeket ráadásul az is kiemeli a többi ajánlat közül, hogy a befektetett összeget öt év után teljesen visszafizetik - emlékeztet a hírportál.   

Ezeket a programokat számos bírálat érte Brüsszelben a Politico.eu szerint. Sophie in 't Veld liberális európai parlamenti képviselő például azon véleményének adott hangot, hogy a kötvények "kényelmes hátsó ajtót" biztosítanak a gazdagoknak. Ana Gomes szocialista képviselő pedig úgy vélte, hogy a programok "aláássák a schengeni rendszer integritását".   

Idézte a cikk Niedermüller Pétert, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjét is , aki szerint "azt mondják a kisvárosokban és vidéken élőknek, hogy a migránsok elveszik a munkájukat, és megerőszakolják a lányaikat, miközben ezeket az engedélyeket forgalmazzák".   

Schöpflin György néppárti EP-képviselő azonban visszautasította a letelepedési kötvényprogramot ért bírálatokat, mondván, hogy az annak keretében kiadott engedélyek száma elenyésző a nagyobb bevándorlási hullámokhoz képest. "Ez egy kisebb jelentőségű program, amely az Európában, például Lettországban és Máltán bevett módszereket követi" - hangsúlyozta.