A még Trócsányi László nagykövet által életre hívott, csaknem másfél évtizede a brüsszeli magyar nagykövetek informális tanácsadó testületeként működő szervezet hét tagjának állásfoglalását a brüsszeli magyar nagykövetség juttatta el kedden az MTI-hez.
A professzorok azt írták, hogy október 2-án a választók a demokrácia szabályai szerint kifejezhetik egyetértésüket az Európai Bizottság javaslatával, vagy elutasíthatják azt.

A kvótareferendum lehetőséget nyújt a magyar társadalom minden választójoggal bíró tagjának, hogy kinyilvánítsa véleményét: kivel kíván együtt élni, valamint mit gondol gyermekei jövőjéről és a jövő magyar társadalmáról.

A népszavazáson külső befolyás nélkül lehet határozni Magyarország jelenlegi és jövőbeni szuverenitásáról. Mindenki saját etikai felfogása alapján, egyedül és szabadon dönthet – hangsúlyozták. Úgy folytatták: az emberi méltóság mindenekfölöttisége mellett a szólásszabadság a modern demokráciák legfőbb sajátossága. Egy demokráciában a népszavazás eredménye „a legmagasabb szintű legális és legitim döntés” – tették hozzá.

A kvótareferendum kifejezi és megerősíti Magyarország szuverenitását az „európai családon” belül, egyben irányt is mutat majd a jövő magyar társadalmát illetően – emelték ki.

A közlemény szerint a csoport tagjai a belgiumi tudományos élet ismert és elismert alakjai, akik nem csupán a helyi tudományos életben, de szűkebb közösségükben és a belga közéletben is fontos véleményformálók. A professzorok évtizedekkel ezelőtt megkapták a belga állampolgárságot és legtöbbjük Belgiumban él, azonban magyar gyökerekkel rendelkeznek és máig figyelemmel kísérik a magyarországi történéseket.