A Szíriában tevékenykedő nemzetközi dzsihádista terroristák elleni harcában Bassár el-Ászád szíriai elnöknek katonai segítséget nyújtó Oroszország nemsokára ismét használatba veszi az iráni Hamedán város melletti katonai repülőteret. Az oroszok a közeljövőben korszerűsítik és kibővítik az iráni repülőteret annak érdekében, hogy az nagyobb és több harci gépet indíthasson, illetve fogadhasson. Az orosz légierő nehéz szállítógépei nemsokára megkezdik a repülőtér korszerűsítéséhez és kibővítéséhez szükséges felszerelés szállítását – írja orosz forrásokra hivatkozva az Israel Defense katonapolitikai hírportál.
Az orosz légierő a közeljövőben ismét használatba veszi az iráni Hamedán város melletti repülőteret a szíriai dzsihádista terrorszervezetek elleni támadások céljára. Augusztusban hírt adtunk róla, hogy a szíriai iszlamista terroristák elleni légitámadásokat az orosz légierő harci repülői az iráni Hamedán város repülőteréről kiindulva hajtották végre, ám alig egy nap múlva Teheránban bejelentették, hogy csupán egyszeri esetről volt szó. A nyugati sajtóban olyan hírek is terjengtek, hogy Washington erélyesen „meggyőzte” a perzsákat, hogy ne engedélyezzék az oroszoknak a repülőtereik használatát.

Moszkva és Teherán között most azonban arról folynak a tárgyalások, hogy a hamedáni repülőteret kialakítják a nagyobb orosz harci gépek fogadására és indítására, s utána az orosz légierő Iránból is folytatja a támadásokat a szíriai iszlamisták ellen. Az oroszok Iránban korszerű hírközlő, navigáló berendezéseket, üzemanyagtöltő-autókat és a felszállást megelőző vizsgálórendszereket (preflight) telepítenek.

Az orosz nehézbombázók Iránból rövidebb úton jutnak el Szíriába

„Iránban jók az időjárási viszonyok, ezért hangárokat nem kell építeni a repülőknek, ám ha mégis szükség lenne rájuk, néhány hét alatt felépítjük őket”, idéz a hírportál egy orosz katonai szakembert. Igor Zotov, a Duma Védelmi Bizottságának az elnöke pedig kijelentette: „A terroristák elleni háborúban minden eszköz megengedett, így az is, hogy az iráni Hamedánban újratelepítsük az orosz légierő egységeit. Az csak jó lehet, ha Oroszország visszatér az iráni légi bázisra”.
A Sputnik News-nak nyilatkozva orosz katonai szakértők elmondták, hogy Moszkva és Teherán jelenleg a hamedáni repülőtér kibővítéséről tárgyal, azért, hogy a jövőben még több és még nagyobb orosz repülőgépeket fogadhasson és indíthasson. Az Antonov 124-es Ruszlán és az IL (Iljusin)-76-os teherszállító-repülők több tucatszor is fordulnak majd a hamedáni repülőtér kibővítéséhez szükséges felszereléssel. Az iráni légi bázis korszerűsítése után alkalmas lesz majd a Szu-34-es és a Tu-22M-3-as bombázók kiszolgálására.