Az Európai Bizottság olyan tervezetet készül bemutatni novemberben, amelynek értelmében csak vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel (ETIAS) léphetnének be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére – olvasható az Euractiv brüsszeli hírportál friss összeállításában.
Az Egyesült Államok által 2009-ben bevezetett elektronikus utasregisztrációs rendszerhez (ESTA) hasonlóan az ETIAS-on keresztül benyújtott kérelmek elbírálása is díjköteles lenne. Egyes források szerint ebből akár évi 2 milliárd euró is befolyhatna az uniós költségvetésbe.

Előzetes elektronikus regisztrációra kizárólag azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak lenne szükségük, akik vízummentesen utazhatnak be a schengeni övezet tagállamaiba. Kivételt jelentenének azonban az unió egységes belső piacához hozzáférő országok polgárai.

A dolog azért érdekes mert nem tudni, hogy a migránsokra mi vonatkozna. Nekik is fizetniük kellene vagy csak azzal fizettetne az EU, akinek van kedve fizetni? A bevándorlók eddig sem foglalkoztak a hatályos jogszabályokkal, valószínűleg ez sem érdekelné őket. Egyszerűen besétálnánk a nyitott határokon.

Forrás: vg.hu