Lassan két hete, hogy a bukaresti amerikai nagykövetet székely zászlóval fényképezték le, ám az indulatok azóta sem csitulnak. A kettős mérce ismét világosan látszik: vannak felkarolandó és vannak gyanús kisebbségek. Egyeseknek a külhoni magyarság sajnálatos módon az utóbbi kategóriába tartozik.
De idézzük fel az eseményeket! 

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete sepsiszentgyörgyi látogatása során a székely zászlóval fotózkodott, háromszéki önkormányzati vezetők társaságában. 

Míg az eseményt hevesen támadták Romániában, addig a magyar kisebbségi jogokért harcolók dicsérték. Közéjük tartozott az Amerikai Magyar Szövetség, amely levélben köszönte meg a nagykövet morális és politikai bátorságát.

„A székely zászló használata Romániában csupán annak a kifejezése, hogy a magyar közösség hisz a szebb jövőben.  Az amerikaiak pedig mindig is egyetértettek a vélemény szabadságnak provokációmentes, békés úton történő kinyilvánításával” – emlékeztet a levél. 

A kanadai székhelyű Hungarian Free Press portálnak mindez nem nyerte el tetszését. Nemcsak jelentéktelen jobboldali szervezetnek minősítette a közel százéves, tekintélyes érdekképviseleti szervezetet, az Amerikai Magyar Szövetséget, hanem naivitással vádolta a nagykövetet, hibáztatta az erdélyi vezetőket, amiért tőrbe csalták. És arra figyelmeztetett, hogy a székely zászlót a Jobbik és más „neonáci” csoport is használja Magyarországon.

„Az önök által választott taktika sem nem logikus, sem nem igazságos. Nem hitelrontóbb, ha egy radikális magyar párt használja a székely zászlót, mintha amerikai zászlót vinnének szélsőséges csoportok az Egyesült Államokban” – írja válaszában az Amerikai Magyar Szövetség.

Abszurd dolgot állít, és rosszul informált az, aki a nagykövetet naivnak nevezi, hiszen a diplomatákat alaposan kiképzik arra, hogy az amerikai politikát képviseljék külföldön. Amerika érdeke pedig az, hogy a sokszínűséget, a kisebbségi jogokat karolja fel szerte a világon. Klemm tehát nem tett mást, mint a többi diplomata – szögezi le az Amerikai Magyar Szövetség, és arra kéri a Hungarian Free Presst, hogy csatlakozzon hozzá a magyar kisebbségek diszkriminációja ellen folytatott harcban.