Gyurcsány Ferenc bűneinél is nagyobb felelősség terheli azt az ideológiai holdudvart, amely a hírhedt őszödi beszédet megpróbálta igazságbeszédként, Gyurcsány személyiségét pedig hősként eladni a magyar társadalomnak. A volt miniszterelnök feltűnése annak az ideológiai válságnak volt köszönhető, amely a valós baloldali értékek helyett a hazugságra alapozta politikáját, pusztán a hatalom megszerzése és megtartása érdekében. Az őszödi beszéd 10 éves évfordulója alkalmával, a Terror Házában rendezett, “Böszmeségem története” című kerekasztal-beszélgetésen kiderült, Gyurcsány hazugságpolitikájával a baloldal tanácstalanságáról, hozzánemértéséről rántotta le a leplet. 
Böszmeségem története címmel rendezett kereasztal-beszélgetést a XXI. Századi Intézet az őszödi beszéd tíz éves évfordulója alkalmával. A Terror Háza múzeumban tartott eseményen felszólalt Schmidt Mária, a  Terror Háza Múzeum főigazgatója, Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, Galló Béla politológus és Megadja Gábor eszmetörténész.

Schmidt Mária előadásában arról beszélt, Gyurcsány Ferenc a demokráciába vetett hitet ásta alá, amikor az őszödi beszédben nyilvánvalóvá tette, hazugságra alapozta a kormányzását, és ezt is akarja folytatni. Gyurcsány Ferenc ragadózóként, mintegy zsákmányként tekintett a szocialista pártra, amelyen keresztül kiélhette személyes ambícióit. A volt pártelnök tulajdonképpen kirabolta az MSZP-t, elvette identitását, működőképességét, majd magára hagyta. Ennek hosszú távú hatásaként véglegesen megváltoztatta a pártstruktúrát Magyarországon – magyarázta a főigazgató.

Schiffer András LMP-s politikus szerint alapvetően helytelen pusztán Gyurcsány Ferenc személyének diabolizálása, mivel a volt szocialista pártelnök felbukkanása egy válságtünet volt. A valódi morális felelősség inkább azoknak a valóságmagyarázóknak, hivatásos kitüntetés-visszaadóknak a vállát terheli, akik megpróbálták kimosdatni, sőt hősként feltüntetni Gyurcsányt és hazug politikáját. Schiffer szerint ugyanakkor a jelenlegi kormányt is felelősség terheli, mivel nem valósult meg a beígért elszámoltatás.

Gulyás Gergely fideszes politikus szerint a Gyurcsány-kormány bűnei térben és időben is mélyebbek a kormányzati ciklusnál. 2002-ben az emberek még hihettek abban, hogy a rendszerváltás, mégha a vártál nagyobb nehézségek árán is, de sikeresnek volt tekinthetők. Az öt százalékos gazdasági növekedésről Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt sikerült morális és gazdasági csődbe juttatni az országot. Az időszak súlyos adóssága, hogy akkori bírók és ügyészek tömkelege hozott máig vállalhatatlan ítéleteket.

Galló Béla politológus arról beszélt, Gyurcsány Ferenc politikai tehetsége pusztán a hatalom megragadásáig terjed ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy Gyurcsány Ferenc politikai ténykedése  politikai szempontból hasznos a jobboldalnak. A volt pártelnök ugyanakkor szétrombolta azt a politikai imázst, amely a baloldalt a szakértők közösségeként aposztrofálta, amikor kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc a hazugságra alapozott politikán kívül nem rendelkezik semmilyen elképzeléssel azon kívül, hogy egyes nyugati politikai és pénzügyi csoportokat ideológiai divatból ki kell szolgálni.

Megadja Gábor eszmetörténész szerint Gyurcsány politikájának különös vonása, hogy tulajdonképpen nem is vállalt sem eszmei sem egzisztenciális közösséget azzal a párttal, amely vezetőjévé választotta. Hangsúlyozta, a magyar politikai életben senki sem került olyan közel a diktatúrához, mint Gyurcsány Ferenc, aki ma szabadon diktatúrázhatja politikai ellenfeleit.