Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök gyakorlatilag Adolf Hitlerhez hasonlította magát azzal a pénteki kijelentésével, miszerint a náci vezető meggyilkoltatott hárommillió zsidót, ő pedig szívesen lemészároltatna hárommillió kábítószerfüggőt és drogkereskedőt saját hazájában.
Szavai dühöt váltottak ki több amerikai zsidószervezetből. Duterte június 30-i hivatalba lépése óta több mint háromezer embert öltek meg a rendőrök a délkelet-ázsiai szigetországban.

Duterte már davaói polgármesterként szintén kegyetlen hadjáratot folytatott a városban a kábítószer-kereskedők és -fogyasztók ellen. Az elnök azzal is magára irányította a világ figyelmét, hogy a trágárságig is elmenő Amerika-ellenes retorikát használ, és több olyan bejelentést tett már, amely arra utal, hogy távolodni akar az Egyesült Államoktól. Duterte minapi vietnami látogatásáról hazatérve ellátogatott Davaóba, és újságírók előtt kijelentette: bírálói "Hitler unokatestvérének" nevezik őt.

"Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek pedig..." - mondta, és a mondat befejezése helyett magára mutatott. Azt is mondta, hogy Hitler áldozatai ártatlanok voltak, akiket ő célba vesz, azok viszont mind bűnözők, és ha sikerül tőlük megszabadulni, akkor a következő generációkat menti meg az országban
- írja a BBC.

Az MTI szerint Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ egyik vezetője botrányosnak nevezte Duterte szavait.

"Undorító megnyilvánulása miatt bocsánatot kell kérnie a holokausztáldozatoktól" - jelentette ki.
Todd Gutnick, a szintén amerikai központú Rágalmazásellenes Liga nemzetközi zsidószervezet kommunikációs igazgatója pedig azt mondta:

"Kábítószer-kereskedőkhöz és -használókhoz hasonlítani a holokausztáldozatokat súlyosan sértő és elítélendő.
Érthetetlen, hogy miért akarja bármely vezető olyan szörnyeteg példáját követni", mint Hitler - tette hozzá.