Zoran Milanovic vasárnap éjjel még nagykoalícióban reménykedett. Hétfőn megértette, hogy a jobboldal nem vele akar kormányozni.
Lemond a horvát szociáldemokraták (SDP) elnöke. Zoran Milanovic azt kérte az SDP-től, hogy mielőbb tartsanak tisztújítást, de ő ezen nem jelölteti magát. Az SDP statútuma szerint a parlamenti választások után legfeljebb 150 napon belül össze kell hívni a tisztújító közgyűlést.

Az SDP nem szerzett elég mandátumot a kormányalakításhoz, "nagykoalícióról pedig szó sem lehet, mert nincs semmi értelme" - mondta Milanovic. Szerinte a társadalom egyfajta változáson megy keresztül, amiért nem a szavazókat hibáztatja, hanem a politikusokat, köztük saját magát is. "A mi szavazóink kényes növények, elterelheti gondolatukat a választásokról egy szép nap, az eső, egy rosszalló tekintet vagy szó, nem mérnek bennünket egyforma mércével" - mondta Milanovic.

Az SDP elnöke nem gratulált a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) győzelméhez. Csak akkor fog gratulálni, ha a HDZ elnézést kér az ellene folytatott rágalmazó hadjáratért.

A választáson a HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 61, az SDP irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. Sem a HDZ, sem az SDP nem tud önállóan kormányt alakítani, ehhez ugyanis 76 képviselő támogatására van szükség.

Már megjelentek az első találgatások arról, ki lehet Milanovic utódja. Eddig Tonino Picula szociáldemokrata európai parlamenti képviselő, Sinisa Hajdas Doncic volt tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint Ranko Ostojic volt belügyminiszter nevét említették.