Taxisok támadtak rá egy külföldi párra Budapesten hétfőn hajnalban, a Thököly út és a Stefánia út kereszteződésének közelében. Egy szemtanú, aki a rendőröket is kihívta, arról számolt be, hogy a férfi elszámolási vitába keveredett a sofőrrel, mivel az megbuherált órát használhatott. A rendőrség megerősítette, hogy önbíráskodás miatt indítottak nyomozást, és egy embert már elő is állítottak.
A lincselésszerű erőszaknak szemtanúja volt az Origo olvasója, aki éppen arra autózott. Mint a portálnak elmondta, hajnali fél négy körül tartott a Dózsa György út felé, ám a Thököly úton csak a villamossíneken tudott haladni az utat elálló taxiktól.

Mint kiderült, körülbelül 20 taxis nézhette félkörívben, ahogy három-négy társuk vert egy földön fekvő férfit, miközben az áldozat barátnője angolul kiabált, és próbálta leráncigálni a támadókat a férfiról.

A szemtanú az esetet látva autójával lassított, de a bámészkodók elzavarták, így kissé távolabb megállt, és hívta a rendőrséget. Ezt azonban a taxisok észrevették, és pillanatok alatt eltűntek a helyszínről.

Az Origo informátora az – mint kiderült – amerikai áldozathoz sietett, aki elmondta, hogy gázspray-vel fújták le, késsel fenyegették őket, a fiatalember pénzét pedig elvették a taxisok. Mindezt azért, mert észrevette, és kifogásolta, hogy a sofőr megbuherált taxiórával dolgozott, ezer forintonként ugrott a mutató.

A szemtanú szerint a riasztott rendőrök negyedóra alatt értek a helyszínre az alig 200 méterre található zuglói kapitányságtól, a külföldiekkel csak nehézkesen értettek szót, és legalább két órán keresztül maradtak a helyszínen.

A gázspray-vel lefújt, átfázott lány másfél óra után besokallt, és haza akart menni, erre majdhogynem őt kényszerítették maradásra a járőrök – állította az Origo olvasója.

A portál érdeklődött a rendőrségnél, szerették volna megtudni, hány embert keresnek vagy fogtak már el, és milyen gyanúval indult eljárás a Thököly úton történtek miatt. Annyit megerősítettek, hogy a Zuglói Rendőrkapitányság önbíráskodás miatt nyomoz, és egy férfit előállítottak az ügyben.

Így írják át

Megkerestük a taxisszövetség elnökét. Metál Zoltán tőlünk hallott először a hétfő hajnali verekedésről, és időt kért a tájékozódáshoz.

Az ezresenként ugráló óra lehetőségét azonban ő sem tartotta kizártnak. Régebbi típusú autóknál a CAN-bus belső információs rendszer gyűjti a kilométeradatokat, a sebességváltó vezetékére kötött érzékelő hackelésével viszont a megtett távolság többszörösét is érzékelheti a rendszer és az arra kapcsolt kilométeróra. A GPS-alapú távolságmérésnél ez a trükk már nem működne.

Sárga hiénák?

A rendőrségtől szerettük volna megtudni azt is, melyik taxis társasághoz tartozott a gyanúsított és három társa, esetleg magánvállalkozókról van szó. Hivatalos választ még nem kaptunk, de értesüléseink szerinttaxis hiénák követhették el a hétfő hajnali támadást. Áldozataik egy Kazinczy utcai romkocsmából indultak el, ahol a hétvégi éjszakánként valósággal nyüzsögnek a társasághoz -és sokszor legális vállalkozáshoz – sem köthető taxisok.

Hazudott, aztán ütött

A hiénákkal néha a szórakozóhelyen dolgozók baja is meggyűlik: egy névtelenséget kérő pultos elmondta az Origónak, hogy munkatársát a Kazinzy utcában támadták meg.

“A kollégám névre rendelt egy taxit, aztán a kapu előtt beszállt a kapunk előtt várakozó kocsiba – a sofőr ráadásul megerősítette, hogy igen, az ő neve alatt van a fuvar. A trükk csak akkor derült ki, amikor mégsem tudta az előre bediktált címet, és idegesen kezdett viselkedni. A kollégám ekkor szólt, hogy kiszáll, de a bedühödött sofőr utána ugrott, és kétszer megütötte” – mesélte a romkocsma felszolgálója.

Ahogy a taxisok látják

A taxis hiénákra vonatkozó felvetésünket aztán éppen a Magyar Taxisok Szakszervezete cáfolta: Karsai Katalin megbízott ügyvezető szerintaz önbíráskodással gyanúsított férfi egy társaság regisztrált alkalmazottja.

Hogy melyiknek, azt Karsai nem árulta el, mondván, nincs rá felhatalmazása.

Az ügyvezető ugyanakkor teljesen másként látja a hétfőn hajnalban történteket. Az Origónak küldött levelében kifejtette,  az angol utas először csak az útirányt adta meg, a tényleges címet csak később közölte – de a taxis nem értette mit mond, ezért telefonját odaadta a turistának, hogy írják be címet.A páros azonban amint lehetősége nyílt rá, kiugrott a kocsiból – és  vitték a telefont is..A sofőr próbálta megállítani őket, a külföldi férfi azonban megtépte ingét, majd beugrottak egy másik taxiba, és elhajtottak a helyszínről, állítja Karsai Katalin.

Később megszólal

Az első sofőr segítséget kért, kollégáival pedig utolérték a párost – ezek szerint a Zichy Géza utca sarkán, majd többen a helyszínen tartották a turistákat.

Legalább is ez a taxis szakszervezet álláspontja. Karsai Katalin a manipulált óráról nem tudott konkrétumot mondani, de szerinte a felfokozott helyzetben az utas félreérthette a látott összeget.

A homályban maradó taxis állítólag készséggel nyilatkozik a történtekről, de csak a rendőrségi eljárás után – addig a szakszervezet közvetít közötte és a sajtó között.