Az EBESZ ukrajnai missziójának volt sajtófőnöke feltette a kérdést: nem járna-e jobban Ukrajna, ha lemondana a donbászi területekről?
Maikl Bocjurkiv a CNN kérdésére válaszolva fejtegette azt, hogy a kijevi vezetésnek ideje elgondolkodnia azon, minden áron ragaszkodik-e a felkelők által ellenőrzött népköztársaságokhoz? Az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziójának korábbi sajtófőnöke felhívta a figyelmet arra, hogy

Donbásznak az újjáépítése súlyos dollár milliárdokba kerülne. Utalt arra, hogy Kijevnek nincs ennyi pénze, s Európa aligha fogja ezt összekalapozni.

A kelet-ukrajnai helyzetet jól ismerő volt EBESZ-tisztviselő abba is belement, hogy minek van egyáltalán szüksége Kijevnek azokra a területekre. Elismerte persze, hogy az önként való lemondás rossz precedenst szülne, de mégis úgy véli, az általa javasolt forgatókönyvet is érdemes átgondolni már csak a további emberáldozatok elkerülése érdekében is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a konfliktusövezetben ismét erősödnek a harcok, s sem a minszki egyezmény, sem a normandiai négyek tárgyalásai nem hoztak érdemi áttörést a szembenálló felek között – írta a Korrespondent.