A korábbi diák Oscar-díjasok között olyan ismert rendezők vannak, mint John Lasseter (Verdák), Trey Parker (South Park), Pete Docter (Agymanók) és Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe).
Diák Oscar-díjra (Student Academy Awards) jelölték Kis Hajni Szép alak című rövidfilmjét a legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriájában. Szeptember végén lesz a döntés, és ha a fiatal magyar rendezőnő elismerést kap, a filmjét nevezhetik a jövő évi Oscar-díjra is.

Utoljára huszonkét éve jelöltek magyar filmet diák Oscarra, a díjat eddig egyszer kapott magyar film, 1991-ben (Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt...).

Különös szerelem a témája

A Színház- és Filmművészeti egyetem fiatal tanulójának 16 perces vizsgafilmje egy zárkózott, de gyermekien kíváncsi lelkű gimnáziumi takarítónőről szól, aki beleszeret az egyik diáklányba. A Szép alak-ot először idén márciusban vetítették a Magyar Filmhéten, majd szerepelt a Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjában is.

A diák Oscar-díjon hét kategóriában (négy amerikai és három nemzetközi) jelölnek filmes iskolákban tanuló rendezőpalánták alkotásait, a Szép alak hat másik vizsgafilmmel versenyez: két német, egy lengyel, egy cseh, egy norvég és egy horvát alkotással. Ebben a kategóriában három díjat osztanak ki (egy arany-, egy ezüst- és egy bronz fokozatú elismerést), ha egy film bármelyiket megnyeri ezek közül, automatikusan jelölhetővé válik a 2017-es Oscar-díjra.

Egy magyar kisfilm már korábban kivívta magának a jogot a jövő évi Oscar-jelölésre, Deák Kristóf Mindenki-je).

Már nyert díjat Kis Hajni

Kis Hajni az idén végzett az SZFE rendező szakán, az osztályfőnökei Salamon András és Miklauzicz Bence voltak. ASzép alak előtt készített már egy dokumentumfilmet 2. em címmel, ami elnyerte a fődíjat a csehországi píseki diákfilm fesztiválon. Ez a húszperces kisfilm egy idősek otthona mindennapjaiba enged betekintést, ahol megismerünk egy férfi ápolót, aki mindent megtesz, hogy felvidítsa a második emelet lakóit.

Az Amerikai Filmakadémia 1972-ben alapította a diák Oscar-díjakat, hogy platformot biztosítson a világ fiatal filmeseinek munkáik bemutatására. Az idei diák Oscar-díjakat szeptember 22-én fogják kiosztani a Samuel Goldwyn színházban, Beverly Hillsben.