A Perzsa-öböl mentén elhelyezkedő apró államok az Egyesült Államok nélkül nem is léteznének - fejtegette kedden Donald Trump republikánus elnökjelölt, a Virginia államban lévő Ashburnben tartott kampánygyűlésén.
A milliárdos azt hangoztatta, ha ő lesz az elnök, akkor felszólítja ezeket az országokat, hogy létesítsenek és finanszírozzanak egy úgynevezett biztonsági övezetet Szíriában.

Fizetni fognak" – jelentette ki Trump.

Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek - mindegyik öbölmenti állam - a Washington vezette terrorellenes koalíció tagjai, amely légicsapásokkal támadja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai és iraki hadállásait.

A republikánus elnökjelölt megismételte korábbi álláspontját is, miszerint az Egyesült Államok nem fogadhat be Szíriából, rossz szándékkal érkező embereket".
A kampánygyűlés nem volt zavartalan: mintegy tucatnyi tüntetőt vezettek ki a teremből. Valamennyien a demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont éltették, némelyikük olyan trikót viselt, amelyen "Az iszlám békét jelent" felirat díszelgett.

A rendezvényen Trump külön üdvözölt egy veteránt, aki odaajándékozta neki saját Bíbor Szív katonai kitüntetését, amelyet azért kapott, mert megsebesült harc közben. A republikánus elnökjelölt megtiszteltetésnek nevezte az ajándékot, de utána rögtön viccelődni kezdett: mindig is szerettem volna egy Bíbor Szív kitüntetést. De így sokkal könnyebben jutottam hozzá".

Trump egyébként soha nem volt katona.

Az Egyesült Államokban megérezve a veszélyt, a liberális sajtó össztüzet zúdít Trumpra. A legújabb trend az, hogy a konzervatív elnökjelöltet őrültnek nevezik.

Eugene Robinson, a The Washington Post egyik véleménycikkében kedden azt fejtegette, hogy már az előválasztások kezdetén azt feltételezte, hogy Trump "bolond, mint egy róka", de most már egyre inkább az a meggyőződése, hogy "simán bolond". Hasonló megállapítást tett a Vox alapítója, Ezra Klein.
Michael Bloomberg, New York volt polgármestere egyébként a múlt héten, a demokraták elnökjelölt-állító konvencióján elmondott beszédében így fogalmazott: "válasszunk meg elnöknek egy egészséges és kompetens személyt!".

Csak nehogy e-mailen küldje majd az utasításokat az elnök asszony.

MTI