Hozzávalók / 4 adag

uborkához
50 dkg uborka (4 db jó nagy)
4 db szőlőlevél
2 dkg vaj

töltelékhez
10 dkg darált pulykahús
1 db kifli
1 db főtt tojás
1 dkg vaj
1 tk kapor (finomra vágott)
só ízlés szerint
2 csipet fekete bors
1 db tojássárgája
3 dkg parmezán sajt (reszelve)
0.5 dl tej

zöldségpüréhez
20 dkg mexikói keverék
1 dkg vaj
3 ek főzőtejszín

Elkészítés

uborkához
Az uborkákat meghámozzuk, és forró, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A szőlőleveleket megmossuk és félretesszük.
A főtt uborkát kiszedjük a vízből, és hagyjuk langyosra hűlni. Amikor már nem égeti a kezünket, levágjuk a két végét, majd az egyik oldalán hosszában bevágjuk úgy, hogy szétnyíljon, és kikaparjuk a puha magvas részt. Egy tűzálló tálat alaposan kikenünk vajjal.

töltelékhez
A kiflit beáztatjuk tejbe, majd kicsavarjuk, a főtt tojást kis lyukú reszelőn lereszeljük, és mindkettőt félretesszük. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és összesütjük a darált hússal, a tejbe áztatott kiflivel, a reszelt főtt tojással, a finomra vágott kaporral. Sózzuk, borsozzuk.
Amikor langyosra hűlt, belekeverjük a tojássárgáját és a reszelt sajtot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük az uborkákat.
A töltött uborkákat egyenként belecsavarjuk a szőlőlevélbe, és a kivajazott tűzálló tálba tesszük. Befedjük alufóliával, és előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük.

zöldségpüréhez
A zöldségkeveréket enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd egy kis vajat teszünk rá, és botmixerrel pürésítjük. Ezután belekeverjük a tejszínt.
A töltött uborkákról lefejtjük a szőlőlevelet, mellé merjük a zöldségpürét, és langyosan kínáljuk. Párolt rizs illik mellé.