A migráció ügyében nem csak Merkel manőverezte magát nehéz helyzetbe, de az osztrákoknak se könnyű Werner Faymann vészkorszakot emlegető nyilatkozatától alig egy év alatt átslisszolni a másik oldalra. Wolfgang Sobotkának azonban a múlt héten egész jó részeredményt sikerült felmutatni: a néppárti belügyminiszter szükségállapotot vezetne be Ausztriában, és már a határátlépés előtt megakadályozná a migránsok belépését az országba.
Christian Kern kancellár azonban egyelőre azzal számol, hogy a migránsokat vissza lehet küldeni hozzánk, és úgy gondolja, hogy a magyar féllel tervezett, szeptember eleji találkozón meg lehet állapodni a visszaküldés előfeltételeiről. Az eddig gyakorlat ismeretében azonban erre nem bazíroznék a helyében: a magyar belügyminisztérium adatai szerint – melyeket a Magyar Nemzet közölt – Ausztriából idén 7200 megkeresés érkezett migránsok visszatoloncolásáról, de ebből ténylegesen csak négy személyt vettünk át.

Orbán Viktor pedig a Kossuth Rádiónak adott legutóbbi interjújában üzente a szomszédoknak: Ausztria „fenyegetettsége” ma nem Magyarország irányából erős, hanem „a gyengébben, nehézkesebben védekező” Olaszország felől.