A Német Katonai Hírszerzés (MAD) szerint 300 szélsőséges nézeteket valló ember dolgozik a német hadseregben, akik között találunk radikális iszlamistákat is.
A német fegyveres erőknél három különböző szélsőséges csoportba tartozó emberek is szolgálnak. A MAD jelenleg 268 szélsőjobboldali, 64 iszlamista és 6 szélsőbaloldali után nyomoz.

A szélsőségesek potenciális veszélyforrásnak számítanak, ezért a Szövetségi Hadsereg azt tervezi, hogy az újoncok válogatásánál biztonsági ellenőrzést vezet be. A tervek szerint a szélsőségesek, a terroristák és a bűnözők hadseregbe történő jelentkezését elutasíthatják. Eddig az újoncok csak a besorolásuk után estek át biztonsági ellenőrzésen.

A Szövetségi Hadsereg az összes katonáját megtanítja arra, hogyan használják a fegyvereket. A terroristáknak ez pont kapóra jöhet és könnyedén elcsábíthatják a szélsőséges nézetek felé hajló képzett katonákat.

Ha bevezetik az új intézkedéseket, akkor az évente 20 000 monitoringot jelentene, ami plusz 8,2 milliárd eurójába kerülhet a németeknek.

Abayomi Azikiwe, a Pan-African News Wire szerkesztője szerint négyszer annyi szélsőjobbos és szélsőséges iszlamista lehet mint amennyit beazonosítottak. A szerkesztő úgy véli, hogy a migrációs válsággal összefügg a szélsőhuséges aktivisták hadseregbe történő beszivárgása. Lehetetlen azt a több ezer migránst ellenőrizni, aki Európa felé tart. Abayomi Azikiwe szerint a probléma ott kezdődik, amikor ők is csatlakozni akarnak a hadsereghez.