Két héttel ezelőtt két maláriás migránst helyeztek el a fertőző és trópusi betegségek belgrádi klinikáján. Egyikük azonban minap megszökött a kórházból.
A Telegraf napilap szerint nagy valószínűség szerint jóval nagyobb a fertőzött bevándorlók száma.

A malária szerencsére nem terjed emberről emberre, máskülönben máris komoly járvánnyal néznénk szembe.
A veszély azonban így sem elhanyagolható, hiszen, ha egy szúnyog megcsípi a maláriás személyt, a rovar azonnal megfertőződik, és a kórt könnyedén átviheti egészséges emberekre.

Az ötven évvel ezelőtt leküzdött malária tehát bármikor visszatérhet Európába.

A malária fő tünete a láz, illetve olykor a hidegrázással járó lázroham.

Kezdetben hőemelkedés, izomfájdalmak, fejfájás, rossz közérzet a jellemző. Az első tünetek alapján – melyek 2-3 napig tartanak – gyakran influenzának vélik. A magas, 41 fok körüli láz és a verejtékezés időközönkénti ismétlődése viszont már egyértelműen maláriára utal.

A klasszikus tünetcsoportot egyéb panaszok kísérhetik, például fáradtság, fejfájás, szédülés, izom- és ízületi fájdalmak, esetleg száraz köhögés, valamint híg, koleraszerű széklet, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi görcsök. Kezeletlen esetben sárgaság is kialakulhat, melyet a máj és a lép megnagyobbodása kísér.
A malária napjainkban is a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Amennyiben a beteget nem kezelik, a fenti tünetek mellett életveszélyes agy- és vesekárosodást szenvedhet.

Forrás: delhir.info