Vannak emberek, akik azt hiszik, hogy csak jogaik vannak. Nekik nem kell viselkedniük, udvariasnak lenniük, alkalmazkodniuk, hiszen ők a domináns kisebbség. Ők azok, akiket a buszon senki nem mer rendre utasítani, még azután sem, hogy több emberbe belekötöttek. És vannak olyan szervezetek is, amelyek ezt a gondolkodásmódot erősítik.
A Soros Györgyhöz köthető jogvédő, magukat civilnek mondó szervezetek tipikus példái az ilyen egyoldalú megközelítésnek. A cigányságot csakis a szegregáció áldozataként hajlandók kezelni, és már az is főbenjáró bűnnek számít előttük, ha valaki egyáltalán szóba meri hozni azt, hogy a többségi társadalomnak elvárásai is lehetnek a kisebbségekkel szemben.

Ezzel a problémával még csak megbirkózna az ország. Félő azonban, hogy a milliárdos által létrehozott szervezeti hálónak a romaügy zászlóra tűzése csak a bemelegítő volt.

A lényeg pedig most következik. Akárcsak a cigányokban, Soros György és a hozzá kötődő aktivisták a migránsokban is csak a segítségre szoruló, önhibájukon kívül nehéz helyzetbe jutott embereket hajlandók látni. Az nem zavarja őket, hogy a menedékkérők igen jelentős része törvénytelenül lépi át a határokat, és figyelmen kívül hagyja azoknak az országoknak a szokásait, törvényeit, amelyektől befogadást remél. Miután ennek a hozzáállásnak Európa-szerte igen befolyásos támogatói vannak, Magyarország egymagában kevés lehet ahhoz, hogy megfelelő választ tudjon adni a menekültválságra.

Ha eddig valaki nem értette volna, hogy a mágnáshoz köthető szervezetek, illetve kulcsfontosságú pozíciókat betöltő politikusok miért aggódnak jobban a migránsok jogaiért, mint a kontinensen élők biztonságáért és jövőjéért, az a héten kiszivárogtatott dokumentumból választ kaphatott a kérdéseire. A Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations – OSF) két belső dokumentuma – egy munkaanyag a migrációról, illetve a 2014-es európai választásokra kidolgozott projekt – egyértelműen megmutatja azt, amit eddig leginkább sejteni lehetett: a pénz és a szervezettség itt a kulcs.

A Soros György által szorgalmazott elvek felkarolásával szép pénzeket lehet szerezni a milliárdos szervezetén keresztül. Az előnyökön kívül pedig az sem mellékes, hogy az üzletember mellett felsorakozók az egész világra kiterjedő, maximális profizmussal működő szervezeti hálónak lesznek a tagjai. A hálózati jelleg erősítése épp az egyik alapvető célja a központi alapítványnak az internetre kitett anyag szerint.

De mit is kíván elérni a spekuláns és társasága? Például „megakadályozni a migránsok jogainak a semmibevételét és minimalizálni az éles határellenőrzések szerepét”. Ennél tisztábban ezt el sem lehetne mondani, az internetre kikerült belső munkaanyag alaposan elmagyarázza az egészet. Úgy látják, hogy „a biztonságot a középpontba helyező politikák nem voltak eredményesek”, szerintük ezek sokba is kerülnek, ezért más megoldást javasolnak: a kapuk megnyitását. A magyar kormány nem úgy áll hozzá a kérdéshez, ahogy azt az OSF-nél gondolják, hanem a biztonságot tartja a legfontosabbnak; nem véletlenül épített kerítést és kezdeményezett népszavazást a migránsok kvótaalapú betelepítéséről. Ezek után nem meglepő, hogy a Soros támogatásaiból fenntartott aktivisták minden fronton vadul támadják a kabinetet.

Sokakat felháborított az internetre kikerült munkaanyagnak az a része, hogy a Soros-szervezet programjának a célja a jelenlegi migránsválság elfogadtatása új normális állapotként. Az egész Európát sújtó krízist ráadásul úgy értékeli az üzletemberhez köthető társaság, hogy az „új lehetőségeket hordoz” a büdzséjük növelésére. Ez is megdöbbentően hangzik, de az igazán félelmetes az a lépéselőny, amellyel rendelkeznek a hálózat tagjai a most feleszmélő társadalmakkal, a kiszivárogtatások által a magyarok mellett érintett románokkal, litvánokkal, ukránokkal, görögökkel stb. szemben. Soros György itt van közöttünk, sőt mi magunk is sorosokká váltunk közben azáltal, hogy egy olyan nagy presztízsű intézmény, mint a Közép-európai Egyetem, „sikeresen épített hidat az akadémiai, kormányzati és ügyvédi közösségek között”.

A spekulánssal Európa úgy járt, mint a terroristákkal. A kontinens egyes országai tárt karokkal fogadták a bevándorlókat, akik szépen kihasználták a jóléti rendszer, illetve a jogvédő szervezetek tevékenységének az előnyeit, utána pedig elkezdtek robbantgatni, teherautóval gyilkolni, baltával, késsel támadni, nőket molesztálni és megerőszakolni. A milliárdos évekkel ezelőtt, igazán nemes elgondolások mentén létrehozott egy egész Európát átszövő civil szervezeti hálót, amely mára eszmei szinten robbantgat, rombolja a közösségeket, a társadalmak egészséges önfenntartó és védekező mechanizmusát. A terroristákkal szemben Európa el van késve a védekezésben, hiszen sejtések szerint számos olyan fanatikus él közöttünk, aki csak arra vár, hogy végre mártírrá válhasson, és a lemaradás és a felkészületlenség vonatkozik a Soros-féle szervezetekre is.

A szóban forgó amerikai alapítvány célja 2016–2019-re a 2016. május 12-i keltezésű munkaanyag szerint a migránskérdés európai megközelítésének a megváltoztatása. Az eddigi úgynevezett „sérelmek minimalizálásáról” a „proaktív politikai befolyásolás” irányába kívánnak elmozdulni. Ha eddig nem voltak proaktívak – gondoljunk csak arra, hogy a migránsok jogainak a feltételezett sárba tiprása miatt eddig hányszor jelentették fel Magyarországot –, jobb bele sem gondolni abba, hogy milyenek lesznek az új, harcias mezükben! Ugyanezen bekezdésen belül „a dokumentumok nélkül érkező migránsokról” úgy értekeznek, mint sérülékeny emberekről. És a regionális, illetve globális befolyásszerzés témakörével folytatják. Nincs mit hozzátenni ehhez, talán csak annyit, hogy iratokat ugyan elfelejtettek hozni, de okostelefon szerencsére van minden érkezőnél…

A kiszivárogtatásoknak köszönhetően nem utolsósorban az is kiderült: a Soros pénzét költő szervezetek retorikája hamis. Megdőlt az, amit eddig számtalanszor hallottunk, hogy ők függetlenek, ugyan pályáznak különböző pénzekre az OSF-nél, de valójában senki nem szól bele a tevékenységükbe. A valóság ezzel szemben az, hogy létezik egy központi terv, és aki hajlandó ennek a céljait magáévá tenni, annak megnyitják a pénzcsapokat. Ez egyértelműen le van írva az egyik anyagban: befektetni olyan, kulcsszerepet betöltő civil hálózatok kialakításába, amelyek képesek navigálni a migrációval kapcsolatos politikai vitákat. A dokumentumban nemegyszer szerepel a befolyásolás kifejezés a migrációval és a politikával összefüggésben.

Az egyik kormánytag egy közelmúltbeli háttérbeszélgetésen mellékesen egy sztorit is előadott az újságíróknak arról, hogy ő bizony próbált anno együttműködni Soros Györggyel a romakérdésben, meg is hívta az üzletembert magához, de az csúnyán kosarat adott neki. Az illető azt is elmondta, hogy pénzt kínált volna a cigányság felzárkóztatását szolgáló programokra, de az üzletember nem fogadta el. Vajon miért? Sorosnak nem az lett volna a célja, hogy a társadalom perifériáján élőknek jobb körülményeket teremtsen? Mert ha igen, akkor egy ilyen cél érdekében minden pénz és együttműködési szándék jól jön. Félő, hogy ahogy a romák esetében is csak a harcos aktivisták képzése érdekelte őt a valódi felzárkóztatási programok helyett, úgy most sem a migránsok jóléte foglalkoztatja a pénzembert, aki már nem elégszik meg azzal, hogy országok valutája ellen indított támadásaival növelje vagyonát, hanem egy egész kontinens nemzeti, etnikai és vallási összetételének átfazonírozására törekszik.

Végezetül íme az e heti kiszivárogtatás számszerűsítve. Pénzt kapott az ominózus alapítványtól az Európai Választások 2014 nevű projekt keretében a Magyarországon működő szervezetek közül például a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű szervezeteket összefogó Magyar LMBT Szövetség (csaknem 40 ezer dollárt), a Political Capital nevű intézet (95 ezer dollárt), a Prospekt Műhely Alapítvány (44 ezer dollárt), a Magyar Helsinki Bizottság (csaknem 50 ezer dollárt), a Transparency International Magyarország (117 ezer dollárt) és az X Kommunikációs Központ (180 ezer dollárt).

Aki ezek után még elhiszi valamelyik társaságnak, hogy a közjót képviseli, az magára vessen.