Július 18. óta négy olyan támadás érte Németországot, amelyben az elkövetők migránsok voltak - egyedül a Münchenben 9 embert meggyilkoló Ali Sonboly élt már több mint két éve Németországban, de ős kettős, német-iráni állampolgár. Ezek miatt Angela Merkel migránspolitikáját még az eddigieknél is több kritika éri, és a közhangulat is egyre rosszabb.
A kancellár nyitott kapuk politikájának köszönhetően több százezer migráns érkezett Németországba – jelentős részük a hazájukban dúló háborúk elől menekült, de vannak, akik a jobb megélhetésben reménykedve keltek útra. Ez a politika azonban rendszeresen kihívások elé kerül, hiszen a beilleszkedés nem sikerült tökéletesen, nem egy alkalommal alakult ki összetűzés a migránsok és a németek között. Az elmúlt másfél hét eseményei pedig még jobban kikezdték Merkelék elképzeléseit.

Vannak, akik azonban még mindig védik a nyitott ajtós migránspolitikát: Merkel és a kormánya. Thomas de Maiziere belügyminiszter azt hangsúlyozta berlini sajtótájékoztatóján, hogy a négy elkövető közül egyik sem a múlt ősszel bejelentett „nyitott ajtók” politika után érkezett Németországba – ennek köszönhetően pedig a kancellár politikáját nem lehet a támadásokért felelőssé tenni – írja az Independent.
Ennek ellenére a belügyminiszter azt mondta, növelni fogják a biztonsági ellenőrzések szintjét a vasútállomásokon, reptereken és a német határ mentén. Helyi források szerint a migránstáborok körül is növelték a biztonsági őrök számát.

Ansbachban is van egy tábor – az a szíriai migráns is itt élt, aki vasárnap este hátizsákjába rejtett bombával hajtott végre öngyilkos merényletet egy fesztivál előtt. Az Ansbachban élő németek viszont arra panaszkodnak, hogy a migránsok meg sem próbáltak beilleszkedni a város életébe, vagy a német társadalomba. Egy nő például arról mesélt, hogy ingyenes német nyelvórákat hirdettek meg a migránsoknak – csak 17-en jelentkeztek rá, és pár óra után a számuk kettőre csökkent.

A városban, akárcsak több olyan német településen, ahol migránstábor is van, szinte érezni lehet az utcán a félelmet és a feszültséget a beszámolók szerint.

„Az emberek most már rettegnek, és nem is lehet hibáztatni őket ezért. Én kezdetben támogattam a migránsokat betelepítő terveket, de úgy tűnik, sehol nem ellenőrzik, kik lépnek be az országba. Az emberek most már gyanakodva tekintenek azokra, akiknek korábban segíteni akartak. Egyre rosszabb a hangulat, és ez napról napra tovább romlik!” - mesélte egy 37 éves ansbachi lakos.

És országszerte ezt a hangulatváltozást lehet tapasztalni.

VIA