Az iraki hadsereg sikeresen visszafoglalta a terrorszervezettől az egyik legnagyobb olajmezőjét, melynek köszönhetően jelentősen meggyengülhet a terrorállam gazdasága.
Haider al-Abadi iraki miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a kormány hadereje sikeresen elfoglalta az Iszlám Állam legnagyobb olajkitermelő területét, a Moszultól délre fekvő Qayyarah-t.

“Qayyarah felszabadítása kulcsfontosságú lépés volt Moszul provinciának felszabadításában.”  – áll az iraki miniszterelnök sajtóirodájának közleményeiben.

Az iraki hadsereg az előző hónapban sikeresen visszafoglalta a qayyarah-i légibázist is a terrorállamtól, így kijelenthető, hogy a hadsereg lassan de biztosan halad afelé, hogy felszabadítsa az onnan már csak 60 kilométerre lévő de facto állam legnagyobb városát.

Abadi korábban kifejtette, hogy a kormányerők tervei szerint még idén beveszik a másfél milliós nagyvárost.
Qayyarah régió rendkívül gazdag olajlelőhely, ahol az ISIS egy kisebb finomítót is üzemeltet. A régió elvesztésével tovább folytatódhat az Iszlám Állam vesszőfutása, hisz az utóbbi hónapokban már többször lehetett arról hallani, hogy a szervezet napról napra gyengül és arra készül, hogy erejét átcsoportosítja másik központjába, Líbiába.

A terrorszervezet legnagyobb bevételi forrása az olaj, így a gazdaságuk meggyengítésével az sem elképzelhetetlen, hogy az egyre szűkmarkúbban osztogatott jóléti támogatások elmaradásával akár a lakosság is ellenük forduljon egyre több településen.