Hétről hétre fokozódik a migrációs nyomás Törökország felől, és a migránsok a Balkánon keresztül a magyar határt célozzák meg – jelentette ki Bakondi György a köztévé hírcsatornáján. A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadójának közlése szerint ez annak tudható be, hogy a görög–török határon bizonytalanná vált a helyzet, mivel a törökországi katonai puccs után a török migrációs tiszteket visszahívták a görög szigetekről, így megszűnt a bevándorlók visszaküldése török területre.
Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a görög szigeteken levő menekülttáborok megteltek, ezért megkezdődött nagy tömegű migráns átszállítása a szárazföldre, ahonnét ők szinte azonnal tovább is indulnak Magyarország felé a balkáni útvonalon. A török puccs óta hétről hétre megduplázódik a görög szigetekre érkezők száma, mások pedig a bolgár határszakaszt célozzák meg, majd Szerbián keresztül Magyarországot – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Mindennek nyomán naponta több mint száz az illegális határátlépési kísérletek száma, illetve ugyanennyit már a kerítésnél megakadályoznak a magyar hatóságok – tette hozzá. A hétvégén több mint négyszáz bevándorló próbált meg illegálisan átjutni a magyar határon. Bakondi György kitért arra az Európa húsz országában végzett közvélemény-kutatásra is, amely szerint a polgárok több mint fele támogatja a határok lezárását.

A főtanácsadó szerint a közvélemény-kutatási adatokból is az látszik, hogy Európában politikai hangulatváltozás van folyamatban a migrációval kapcsolatban. Miközben a nemzetállamok védekezni kezdtek a migráció ellen, a brüsszeli álláspont változatlan – mondta Bakondi György, aki szerint érthetetlen, hogy miért folytatják az uniós vezetők az eddigi és megbukott migrációpárti politikájukat annak ellenére is, hogy az Európai Bizottság egyre inkább magára marad a véleményével. – Európában elsőként a magyar polgárok nyilváníthatnak véleményt arról, hogy akarják-e a betelepítést vagy sem, ezért fontos, hogy az emberek elmenjenek szavazni – fogalmazott a belbiztonsági főtanácsadó.