A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete – KBSzSz tagállamainak, Oroszország észak-nyugati részén zajló gyakorlat egyik mozzanataként fegyverletételre szólították fel a „NATO katonákat”.
„NATO katonák! Becsapnak benneteket! Nem békefenntartók vagytok! Tegyétek le a fegyvert! Idegen földön harcoltok! Álnok módon megtámadtatok egy békés országot! Utolér benneteket a nemzet jogos haragja és büntetése, amely még nem szenvedett vereséget egyetlen háborúban sem. Dobjátok el a fegyvert, ne legyetek marionett bábok vezetőitek kezében!” – harsogta egy női hang a feltételezett ellenség irányába fordított hangszórókból. A felvett üzenetet több nyelven – oroszul, angolul, németül – továbbították a gyakorlat során.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) kollektív hadműveleti gyorsreagálású erőinek gyakorlata, az „Együttműködés-2016” Oroszország pszkovi és szentpétervári területein zajlott 2016. augusztus 16-18. között. A gyakorlat forgatókönyve szerint egy illegális fegyveres csoport megtámadta a KBSzSz egyik tagállamát, melynek hatására úgy döntöttek, hogy az ellenséges csoportot a szerződés gyorsreagállású erői semmisítik meg.

A gyakorlat során a katonák végrehajtották a határok védelmét, amely során fontos elemként alkalmazták az információs hadviselést, valamint a hadműveleti- és taktikai álcázást.

* A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSzSz) egy politikai-katonai szervezet, amelynek tagjai: Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország, Tádzsikisztán, valamint Üzbegisztán.

Forrás: haborumuveszete.hu