Olaszország charter-járatokat indított Szudánba, hogy az onnan érkező illegális bevándorlókat visszavigyék, egyelőre sikeres az akció.
A szudáni és az olasz hatóságok közösen együttműködve próbálják meg kezelni a migránskrízist. A francia határ közelében lévő Ventimigliából eddig –a jogvédő szervezetek kereszttüzében– 48 migránst sikerült áttelepíteni.

A migránsok abban reménykedtek, hogy a határon átkelhetnek Franciaországba, ám ehelyett a repülő dél felé indult és az EgyptAirtől bérelt charterjárattal meg sem álltak a szudáni fővárosig, Khartoumig.

Az Afrikából Olaszországba érkező illegális bevándorlók több mint fele a majd negyvenmilliós lakosságú Szudánból érkezett.

A két ország a hónap elején megállapodást írt alá, hogy közösen fékezzék meg a migrációs nyomást és, hogy közös erővel felügyeljék a határokat.

Az afrikai ország tisztviselőket és magas rangú hivatalnokokat küldött az olasz-francia határhoz, hogy ott azonosítsák, majd felkészítsék a migránsokat a hazatelepítésre.

Az Európai Unió vezetői arra törekednek, hogy azokban az országokban stabilizálják a helyzetet, ahonnan indulnak az illegális bevándorlók.