A visegrádi országok a keleti periféria szorítják Romániát és Bulgáriát – írja Cristian Preda román politikus az Adevarul című liberális román napilap internetes kiadásának blogrovatában.
Cristian Preda európai parlamenti képviselő úgy véli, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia szövetsége elszigeteli Romániát és Bulgáriát, mivel a közép-európai térséget jelenítik meg az Európai Unióban.

A román politikus szerint „légből kapott” a V4-ek kísérlete a Brexit utáni Európa meghatározására.

Azon törekvésük, hogy ne csak földrajzilag, hanem politikailag is a központ szerepét töltsék be, valószínűleg csúfos kudarcba fullad (.) Ha az egyesült Európa túléli a válságot, a megoldás nem Szlovákiából vagy valamelyik szomszédjából, hanem Berlinből és Párizsból érkezik.” – írja véleménycikkében Preda.

A politikus szerint épp ezért a két országnak nem is érdemes arra törekednie, hogy csatlakozzanak a visegrádi országok csoportjához, ehelyett a francia-német szövetséghez kell igazodniuk.

Különben is a visegrádi csoport négy fővárosától eltérően – ahonnan mindig arroganciával és gőggel tekintettek ránk – a németek és a franciák mindig segítettek, amikor bajba kerültünk. Biztos vagyok benne, hogy ezt a jövőben is megteszik.” – írja a szerző, aki korábban Traian Basescu államfő tanácsadójaként dolgozott, 2009 óta pedig az Európai Parlament néppárti csoportjának a tagja, romániai párttagsága azonban tavaly megszűnt.