Közös sajtótájékoztatót adott hétfő este az olasz kormányfő, a német kancellár és a francia elnök.
Mint arról vasárnap beszámoltunk, hétfőn a három nagyhatalom képviselője közösen tanácskozott az Európai Unió jövőjével kapcsolatban. A találkozót az olasz kormányfő, Matteo Renzi kezdeményezte. Az eseményt követő sajtótájékoztatón pedig a következők hangoztak el:

Renzi közölte, Brüsszel “új fejezetet kíván nyitni” azzal, hogy a jövőben a közös biztonság- és védelempolitikára, valamint a gazdasági növekedésre kíván összpontosítani. Hozzátette, a szélsőséges iszlamista erőszakkal szembesülő Európa számára “abszolút prioritás” a hírszerzés információinak megosztása és a biztonság fokozása.

Úgy véljük, hogy Európa nem a probléma, hanem a megoldás. A populisták szerint kétség kívül minden bajért az Euerpai Unió okolható. Európa, illetve az EU azonban a legnagyobb lehetőség, amely a jövő generációk előtt áll. Nem bizonytalaníthatjuk el őket a Brexit miatt” – fogalmazott Renzi.

Francois Hollande hangsúlyozta, hogy Európa jövője csak akkor lehet az “egység és kohézió”, ha az európai és nemzeti vezetők megküzdenek a “nacionalista tendenciákkal”, a széthúzással, az önzéssel és a befelé fordulással. Felszólította “az európaiakat és vezetőiket”, hogy határolódjanak el a brit kilépési szavazás nyomán kialakult nacionalista irányzattól. A tájékoztatón elmondta még, hogy most, a terrortámadások sorozata után minden korábbinál nagyobb szükség van a közös európai védelemre. A szíriai helyzetre kitérve kijelentette, hogy “a nemzetközi közösség megszégyenül”, ha nem tesz semmit a humanitárius válság feltartóztatására Aleppónál.

Angela Merkel szintén rámutatott, hogy több európai együttműködés kell az “óriási kihívások előtt álló” EU belső és külső biztonságáért, a menekültválság kezeléséért, és  ennek érdekében lényeges a Törökországgal kötött megállapodás.

A törökök segítsége nélkül az EU nem tud győzni az embercsempészek elleni harcban” – fogalmazott a kancellár, valamint elmondta, hogy az együttműködés Ankarával jó dolog, ugyanakkor azt elismerte, miszerint sok dolgot kell még tenni a migránsválság megoldása érdekében.