A kancellár a visegrádi országok kormányfőivel közösen tartott tájékoztatón első számú ügyként az EU külső és belső biztonságát említette. Hangsúlyozta, hogy az EU működését szabályozó lisszaboni szerződés alapján a tagországok az eddiginél többet tehetnek és több “közös akciót tervezhetnek” a közös biztonság- és védelempolitika területén.
A belbiztonság területén, amelyen nem csak a terrorizmus elleni harcról van szó, közös projektek egész sora vár megvalósításra – tette hozzá Angela Merkel.

A migráció ügyében különösképpen a “humanitárius felelősségvállalás”, az afrikai országokkal kialakítandó migrációs partnerség és a Törökországgal kezdett együttműködés, valamint az “illegalitás elleni küzdelem” kérdéséről szükséges tárgyalni.

Tehát amit Merkelmama elrontott a migránssimogatásával, azt oldja meg az Unió. De még mindig csak az viselkedik – véleménye szerint – emberségesen, aki tárt karokkal várja őket. Merkelnek sajnos már nem számít, és soha nem is számított a német nép, mert őket tette ki a megrázkódtatásoknak, amit a bevándorlók okoznak. Ebben a helyzetben azt sem lehet mondani, hogy ‘edd meg amit főztél’, ugyanis az európai polgárok ezt nem akarták, mégis ők isszák meg a levét.