A szerdán megkezdett Eufráteszi Pajzs elnevezésű hadművelet célja a török kormány szerint a határ túloldalának megtisztítása a terrorszervezetektől, az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amely a közelmúltban átlépett az Eufrátesz folyó nyugati partjára és ellenőrzése alá vonta Membidzs városát.
A török média szerint a hadsereg meg kíván tisztítani a fegyveresektől egy jó 70 kilométeres sávot a szír-török határon ahol az Iszlám Állam elől menekülő és más országokból érkező embereket akarja majd menekülttáborokban elhelyezni mielőtt török területre lépmének. Ezáltal a migránsok nem masíroznának át Törökországon az Európai Unió irányába. Ezen kívül a gyors török előrenyomulás összeroppanthatja az Iszlám Államot és a terrorista szervezet megszűnésével a térségben élők nem lennének rákényszerülve, hogy Európa felé induljanak.

Szakértők szerint a török hadműveletek azért indultak, hogy megakadályozzák a Törökország ellenségének számító kurd fegyveresek térnyerését Szíriában. Akár így van akár nem közvetve Törökország megállítja az Európa felé tartó migránsáradatot.

Forrás: hirado.hu