Rejtélyes egyenruhások tartják rettegésben a hazánk déli határszakaszához érkező migránsokat. Egy haláleset kapcsán nyomozás is indult, de egyelőre senki sem tudja, hogy rendőrök, katonák, vagy önbíráskodó polgárőrök, esetleg önkéntes határvédők az elkövetők. Az ATV  birtokába jutott hangfelvételből úgy tűnik, mintha paramilitáris csoportok is részt vennének a migránsválság kezelésében. Az illetékes szervek cáfolták az együttműködést.
Egy hónappal ezelőtt a Holt-Tiszába fulladt egy 22 éves szír fiatalember. 19 éves öccse számolt be arról, hogy azért kényszerültek úszásra, mert mikor átkeltek a folyón, egyenruhások akadályozták őket a partraszállásban. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága nyilatkozatban szólította fel a magyar hatóságokat az eset kivizsgálására, melynek eredményeként nyomozás indult ismeretlen személyek ellen „bántalmazás hivatalos eljárásban” bűncselekményének gyanúja miatt.

Mind a nemzetközi szervezet vezetője, mind pedig a Helsinki Bizottság képviselője arról számoltak be az ATV műsoraiban, hogy lassan két hónapja rendszeresen kapják a hasonló esetekről szóló információkat. Simon Ernő, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának szóvivője az Egyenes Beszéd-ben mondta el, hogy a menedékkérők százával számolnak be az őket ért bántalmazásokról, erőszakról, melynek során sokkolóval, tonfával, paprikaspray-el és szájkosár nélküli kutyákkal akadályozták meg őket abban, hogy átjöjjenek magyar területre.

Bilincselés után ütnek


A Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta pedig az ATV Start című reggeli műsorában beszélt arról, hogy a menekültektől, önkéntesektől és civil szervezetektől is azt hallják: a kerítés átmászása után egyenruhások léptek fel agresszíven a migránsokkal szemben. A bevett gyakorlat szerint először megbilincselik, majd gázspray-el fújják le őket, aztán jön a verés és rugdosás, végül szelfit készítenek velük és visszakergetik őket a kerítés túloldalára.

A Helsinki Bizottságnak a fóti gyermekotthon migráns lakói közül többen is egybehangzóan állították, hogy május 15-én „rendőrök” verték össze őket. Gázspray-t használtak, ütlegelték és rugdosták a fiatalokat. Az egyik gyerekre a határzárnál történt elfogásakor rendőrkutyát is ráeresztettek. A szervezet a hatóságokhoz fordult, ahonnan azt a választ kapták

„törvényesen és szakszerűen hajtja végre a határvédelmi és határ-ellenőrzési feladatait. […] A rendőrség minden esetben garantálja a humánus eljárást és az alapvető emberi jogok betartását a rendőri intézkedés során, továbbá mindent megtesz annak érdekében, hogy ezen elvek megsértőit felderítse, illetve megakadályozza az ilyen cselekményeket.”

Mi van, ha nem rendőrök voltak?


Ebben az alaphangulatban látott napvilágot egy jogvédő szervezet, a Human Rights Watch jelentése, amely szintén azt állította, hogy Magyarország megszegi a vonatkozó nemzetközi egyezményeket, mivel a déli határszakasz magyar oldalán egyenruhások bántalmazzák rendszeresen és módszeresen a menedékkérőket. Egy nekik mesélő férfi szerint, több társával együtt két órán keresztül verték őket katonai ruhába öltözött emberek, úgy hogy előtte műanyag bilincsekkel hátrakötötték a kezüket.

A magyar és nemzetközi jogvédő szervezetek egy része tényként kezeli, hogy az elkövetők a rendőrség vagy a katonaság hivatásos állományú tagjai voltak, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban kategorikusan cáfolta ezt a múlt heti Kormányinfón. Mint mondta, hazugság, rágalom, hogy a rendőrök bárkit is megvertek volna a határ nyolc kilométeres zónájában. Erre utalt Simon Ernő is, amikor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az agresszorok akár „paramilitáris szabadcsapatok”, vagy „önkéntes határvédők” is lehetnek hiszen a menekültek nem tudják beazonosítani az egyes fegyveres szervek egyenruháit.

ATV